VIDEO // Pensionarii trăiesc în sărăcie, iar statul întreține peste 900 de primării și 32 de raioane

Pe data de 6 iulie 2018, când în Republica Moldova se comemorează victimele stalinismului, o femeie l-a luat la rost pe Premierul de atunci Pavel Filip, reproșându-i că mori de foame cu o pensie de 1000 de lei. Femeia a mai vorbit și de luxul, în care trăiesc deputații, în timp ce oamenii de rând abia supraviețuiesc. Filip a chemat femeia la discuții.

După 5 ani, în data de 9 mai 2023, aceeași femeie, vădit îmbătrânită și schimbată de greul vieții, deja le-a reproșat același lucru președintelui Parlamentului, Igor Grosu și președintelui țării, Maia Sandu. Femeia a ținut să amintească că a ieșit în stradă pentru actuala guvernare și vrea să fie ajutată. Maia Sandu i-a cerut numărul de telefon ca ulterior să vorbească cu ea.

În 2018, declarațiile acestei femei au fost pe larg mediatizate de surse media ca Ziarul de Gardă, care a și filmat momentul, dar și de Jurnal TV, probabil și alții. În 2023, aceste surse media nu au mai mediatizat-o pe femeie, dar în schimb au avut grijă să-i răspândească mesajul mai multe canale de Telegram afiliate opoziției, dar și unii lideri politici. Concluzia cred că e clară. Problema femeii însă, precum și a altor sute de mii de pensionari, așa și nu va fi rezolvată acum, precum nu a fost rezolvată nici în 2018 și anii ce au urmat. Și asta pentru că pe seama la astfel de cazuri se face mult PR, se acuză guvernarea, indiferent de culoarea acesteia, că iată, nu vrea să ajute cetățenii. Cei care erau în opoziție în 2018 și au promis oamenilor un trai mai bun, astăzi, se justifică de ce au crescut prețurile, de ce n-au crescut suficient de mult pensiile și tot așa. Guvernările la noi se schimbă, dar problemele sistemice rămân și parcă toți se tem să-și asume reforme majore, revoluționare.

Pensiile din Moldova au fost și vor fi mici, pentru că cei ce muncesc și achită taxe, sunt puțini, pentru că mulți oameni de afaceri, mai mari și mai mici, mulți agricultori, se eschivează de la plata impozitelor cuvenite. Ăștia au înțeles cum funcționează schema și decât să fie corecți, să achite salarii oamenilor, să-și achite taxele, ei aderă la partidul de guvernare și stau liniștiți patru ani, apoi schimbă chipiul. Pensiile vor continua să fie mici cât timp Republica Moldova va continua să întrețină peste 900 de primari și 32 de raioane. În același timp, pensionarii în special, se revoltă doar când unii vorbesc despre necesitatea înfăptuirii reformei teritorial administrative. La ce teritoriu și populație avem noi, ar trebui să ne rezumăm la 3 zone administrative – Nord-Centru-Sud și la cel mult 300 de Primării. Credeți-mă, nu veți trăi voi mai rău, dacă satul vostru de nici 1000 de oameni, nu va plăti salariul unui primar, care nu prea face nimic, dar care dispune de mașină de serviciu, secretar și încă câțiva angajați, plus achitarea serviciilor comunale pentru respectiva instituție. În schimb, acei bani care s-ar economisi de la comasarea Primăriilor mici, ar ajuta la creșterea reală a pensiilor.

Bunăstarea moldovenilor va crește și atunci când vom avea justiție adevărată, când oamenii de afaceri nu se vor mai teme că cineva de la guvernare, indiferent de culoare, le va prelua afacerea, iar instanța de judecată nu le va face dreptate. Sau nu se vor teme de procurori, sau cei de la FISC, că la fel, vor da peste ei și le va lua tot, sau le va cere pur și simplu bani. O justiție adevărată trebuie să-i pedepsească nu doar pe cei care au fost la putere și au furat, au făcut scheme, dar și pe cei de la putere care fac același lucru. Bunăstarea moldovenilor va crește și atunci când salariile unora de la diverse întreprinderi de stat, de la agenții de stat, vor fi plafonate. E bizar ca într-o țară atât de săracă, unii să ridice salarii de peste 100 sau chiar 200 mii de lei și mai mult. Bunăstarea moldovenilor va crește și dacă s-ar reduce aparatul birocratic de stat. Și acest șir de exemple poate continua, pentru că repet, la noi toți cei care ajung la putere se tem de reforme adevărate, se tem să-și asume lucruri nepopulare printre cetățeni în primă instanță, dar care ar schimba definitiv situația social-economică din țara noastră. Și nu în ultimul rând, trebuie de înțeles cât de importantă este integrarea europeană a țării noastre, care trebuie să fie un proces ireversibil, continuat de oricine n-ar veni la guvernare, pentru că Uniunea Europeană înseamnă bunăstare! Aștept și de la voi opinii la acest subiect.

Autor: Ion Harghel, Radar Politic

Total
0
Shares
Total
0
Share