VIDEO // Peste 25 de mii de persoane din Găgăuzia au primit carduri „Mir”. Au fost efectuate plățile pentru aprilie și mai, iar acum se fac plăți pentru iunie

În ciuda „profețiilor” unor deputați din Adunarea Populară și a obstacolelor din partea autorităților republicane, în Găgăuzia, mai mult de 25 de mii de locuitori primesc deja pentru a treia lună alocații de 2 mii de lei, scrie gagauzia24.md

Pensionarii și lucrătorii din sectorul bugetar al autonomiei primesc pentru a treia oară alocații lunare la pensii și salarii. Pensionarii din cele trei raioane ale UTAG au remarcat că sprijinul suplimentar oferit din fonduri extrabugetare este foarte semnificativ și „permite acoperirea nevoilor pentru care anterior nu aveau bani”. Ei recunosc că pensiile mici abia ajungeau pentru plata serviciilor, iar alocația este un ajutor bun pentru o viață decentă.

„Sunt foarte recunoscătoare lui Ilan Șor și bașcanului Găgăuziei pentru alocații. Le mulțumesc mult. Înainte supraviețuiam, iar acum totul este bine. Nu știu ce am fi făcut dacă nu aveam acest ajutor”, a spus pensionara Maria Pavlioglo din Vulcănești.

„Sunt foarte recunoscătoare. Soțul meu este bolnav, nu aveam bani suficienți. Acum se simte foarte bine”, a subliniat Feodora Caragiaur, locuitoare din Vulcănești.

„Mulțumesc Blocului „Victoria”, mulțumesc Evgheniei Guțul și lui Ilan Șor. Suntem foarte bucuroși și mulțumiți că ne oferiți acest ajutor”, a declarat locuitorul satului Baurci Ivan Kurdoglo.

Inițial, mecanismul de plată era conceput să fie cât mai simplu și comod pentru locuitorii autonomiei. În octombrie 2023, sponsorii au transferat 15 milioane de lei într-un cont special al Direcției Generale de Sănătate și Protecție Socială a Găgăuziei pentru plata alocațiilor lunare pentru pensionari. Pensionarii cu pensii de până la 3000 de lei urmau să primească alocații de 1000 de lei. Totuși, autoritățile centrale ale Moldovei au blocat aceste fonduri pe 31 octombrie.

„Prin acțiunile lor, autoritățile centrale nu au blocat doar plata alocațiilor. Partidul de guvernare PAS și Maia Sandu au lipsit mii de familii din autonomie de speranța că iarna nu vor rămâne singuri cu facturile pentru gazul natural, prețurile ridicate la alimente și medicamente. Nu le pasă deloc de zecile de mii de pensionari care așteaptă cu groază venirea frigului, pentru că nu au bani nici pentru lemne, nici pentru plata facturilor la gazul natural”, a declarat atunci Evghenia Guțul.

Plata alocațiilor pentru pensionari și lucrătorii din sectorul bugetar din UTA Găgăuzia a fost una dintre promisiunile cheie din campania electorală a echipei Evgheniei Guțul. În aprilie 2024, bașcanul Găgăuziei s-a întâlnit cu președintele Promsvyazbank, Piotr Fradkov. Părțile au semnat un acord pentru stabilirea unor relații de parteneriat pe termen lung și dezvoltarea cooperării în domeniul financiar-bancar. Datorită acestor înțelegeri, din 1 mai pensionarii din Găgăuzia au început să primească câte 10 mii de ruble pe lună pe cardurile bancare rusești „Mir”, echivalentul a 2 mii de lei.

„Este un moment foarte important pentru noi. Rusia ne-a salvat din nou poporul și și-a confirmat statutul de prieten și apărător al găgăuzilor”, a subliniat Evghenia Guțul.

Conform celor mai recente informații, peste 25 de mii de persoane din Găgăuzia au primit carduri „Mir”. Oamenii au primit deja plățile pentru aprilie, mai și deja se fac plăți și pentru iunie. Totuși, autoritățile centrale ale Moldovei continuă să intimideze locuitorii autonomiei, încercând să-i determine să renunțe la utilizarea cardurilor rusești „Mir”. Guvernatorul Băncii Naționale, Anca Dragu, a declarat că există posibilitatea unor sancțiuni penale pentru utilizarea acestor carduri, scrie sursa citată.

Evghenia Guțul a remarcat că într-o țară europeană astfel de declarații ale guvernatorului Băncii Naționale ar fi dus la demisia sa.

„Din păcate, în Moldova, oficialii de rang înalt pot intimida oamenii cu dosare penale, dacă nu sunt pe placul PAS”, a declarat ea.

Bașcanul s-a adresat locuitorilor din Găgăuzia, precum și celor din Orhei și Taraclia, unde, la cererea primarilor, vor începe de asemenea să se plătească alocații. Ea a subliniat că toate amenințările sunt un act de neputință al PAS.

„Spre deosebire de Sandu și partidul de guvernare, echipa noastră nu promite că veți trăi bine peste 30-40-50 de ani. Venim deja astăzi la voi cu soluții și proiecte concrete”, a adăugat bașcanul.

Președintele executivului Blocului „Victoria”, Ilan Șor, a criticat de asemenea declarațiile guvernatorului Băncii Naționale. El a menționat că multe sisteme de plată, pe lângă cele internaționale cunoscute, funcționează în diverse țări. Și dacă Dragu „nu dorește să susțină vreuna dintre ele, asta nu face ilegal sistemul în sine”.

„Când guvernatorul Băncii Naționale, cu un salariu de 200 de mii de lei pe lună, amenință cu sancțiuni penale pentru utilizarea cardurilor bancare oamenii care abia își duc traiul, abandonați de stat la mila sorții – aceasta nu este doar fundul, ci iadul, din care trebuie să scoatem împreună țara noastră”, a remarcat Ilan Șor.

Cum poate fi ridicat ajutorul financiar primit prin sistemul bancar „Mir”? Această întrebare îi preocupă pe mulți și există câteva răspunsuri. În primul rând, mulți locuitori din Găgăuzia au rude sau prieteni în Rusia, cărora le pot transfera fonduri pentru a le trimite ulterior în Moldova. În al doilea rând, cardurile „Mir” sunt acceptate pentru plată în Transnistria, unde se pot retrage bani fără probleme la bancomat sau la o sucursală bancară.

Nivelul de trai din Moldova lasă de dorit – creșterea prețurilor la alimente, servicii comunale, medicamente și nivelul scăzut al salariilor și pensiilor afectează grav nivelul de trai al cetățenilor din țară. Acest lucru este remarcat și de reprezentanții autorităților locale, la care se adresează în primul rând pensionarii pentru ajutor.

„Oamenii economiseau la tot – la medicamente, la mâncare, la încălzire. La noi oamenii se adresează constant pentru ajutor, dar ofeream doar celor bolnavi de cancer, care aveau nevoie de operație urgentă, iar pentru alimente, materiale de construcții și altele nu aveam posibilitatea”, a remarcat primarul satului Congaz, Mihail Esir.

Datorită alocațiilor pentru pensii și salariile bugetarilor, solicitările de ajutor în primării au scăzut.

„Evaluez foarte bine aceste plăți. De când au început plățile pentru pensionari, solicitările de ajutor au scăzut”, a adăugat primarul satului Baurci, Serghei Tucan.

Alocațiile pentru pensionarii și lucrătorii din sectorul bugetar din Găgăuzia reprezintă unul dintre cele mai ample programe sociale din întreaga istorie a autonomiei. Acesta acoperă o gamă largă de populație a autonomiei – peste 20 de mii de pensionari și 5 mii de lucrători din sectorul bugetar primesc lunar ajutor suplimentar în valoare de 2000 de lei prin sistemul de plată „Mir”.

„Având în vedere că majoritatea persoanelor în vârstă din autonomie au pensii de cel mult 2000 de lei, acest ajutor reprezintă un sprijin semnificativ pentru bugetul lor familial. Alocațiile la pensii rezolvă una dintre cele mai acute probleme ale autonomiei noastre: ajutorul primit este cheltuit pe medicamente, alimente și cele mai necesare lucruri”, a menționat șeful Direcției Generale de Sănătate din Găgăuzia, Edgar Dimov.

Total
0
Shares
Total
0
Share