În ultima zi de miercuri din luna aprilie, deja de aproape 20 de ani, în Europa și SUA se marchează Ziua Blugilor (Denim Day), campanie de promovarea a toleranței zero pentru violență.
Șeful Poliției, Alexandru Pînzari, alături de colegii săi, Grigore Moga, șef direcție urmărire penală și Daniela Buzatu, șef secție prevenire au venit cu câte un mesaj de solidaritate pentru victimele violenței sexuale.
„Șase bărbați din 10 consideră că dacă femeia nu opune rezistență fizică nu este vorba despre un viol, impunând victimelor frica și rușinea. Astăzi toți polițiștii poartă blugi în semn cu solidarizarea cu victimele violenței și promovarea ZERO toleranță față de violența sexuală.” a spus Alexandru Pînzari.
Istoria „Denim day” își are rădăcinile la Roma, unde în anul 1992 un instructor de șoferie de 45 de ani a fost acuzat că a abuzat sexual o elevă de 18 ani, urcată în mașina acestuia pentru prima oră de practică. Fata și-a anunțat părinții, care au susținut-o în decizia ei de a depune plângere la poliție.
Deși acuzatul a fost condamnat în primă instanță, mai târziu, în 1998, Curtea Supremă de Justiție a rechemat condamnarea, pe motiv că victima purta blugi strânși și că atacatorul nu ar fi putut să o dezbrace fără ajutorul ei. Magistrații menționau în decizia de achitare a violatorului că dacă eleva s-ar fi dezbrăcat singură de blugi, nu mai poate fi vorba de un raport sexual fără consimțământ.
În următoarea zi, femeile din Parlamentul italian au venit în ședința plenară a legislativului îmbrăcate în blugi, în semn de protest față de decizia Curții Supreme de Justiție. În 2018, „Denim day” va fi sărbătorită la nivel mondial pentru al 18-lea an consecutiv. Astfel, purtarea blugilor în ultima zi de miercuri a lunii aprilie a devenit un simbol al protestului împotriva atitudinilor stereotipizate și superficiale față de agresiunea sexuală și viol.