VIDEO // Populismul Maiei Sandu: Ce spune Președinția despre retragerea Ordinului Republicii lui Vladimir Plahotniuc

 La data de 1 februarie 2021, redacția Sinteza a expediat o solicitare către Președinție pentru a afla cum rămâne cu promisiunea Maiei Sandu de a retrage Ordinul Republicii fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc.

În campania prezidențială din 2016, Maia Sandu a declarat pentru Ziarul de Gardă că este rușinos să decorezi cu cea mai înaltă distincție de stat o persoană care distruge statul și instituțiile lui, o persoană cu grave probleme de integritate și disprețuită de marea majoritate a populației, făcând referire la Vladimir Plahotniuc. Tot atunci, a declarat că primul decret pe care-l va semna în calitate de Președinte a Republicii Moldova, va fi retragerea Ordinului Republicii liderului democrat.

După ce a câștigat alegerile prezidențiale din 2020, Maia Sandu în cadrul unei emisiuni televizate, a menționat faptul că a început consultările cu juriștii săi pentru a vedea calea legală de a retrage Ordinul fostului lider democrat din motive că ar fi fost implicat în mai multe scheme, spălări de bani și tentativa de a uzurpa puterea în stat.

Imediat după ce a fost investită în funcția de Președinte al Republicii Moldova, se pare că acest lucru nu mai este o prioritate pentru Maia Sandu. Cu toate că a dat indicații juriștilor să găsească o metodă legală, până la momentul actual nu a fost întreprinsă nici o măsură, or promisiunea Maiei Sandu s-a dovedit a fi una populistă.

La data de 10 februarie 2021, pe e-mailul redacției am primit răspunsul Secretarului General al Președinției, Andrei Spânu în care s-a menționat că până la momentul actual nu ar exista nici un temei legal pentru a fi retras Ordinul fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

Totodată, în toamna anului 2019, deputata Maria Ciobanu a făcut un demers către președintele Igor Dodon în care solicita ca lui Vlad Plahotniuc să-i fie retras Ordinul Republicii. Drept răspuns, Președinția a menționat că nu există temei pentru o retrage, subliniind că distincția poate fi retrasă dacă beneficiarul acesteia a fost condamnat pentru o crimă gravă sau dacă a încălcat prevederile Constituției.

Sinteza.org amintesc că „Ordinul Republicii”, distincţia de stat supremă, care se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii, i-a fost decernat lui Vladimir Plahotniuc printr-un ordin semnat de preşedintele Timofti în iulie 2014.

Conform legii, Ordinul Republicii se conferă atât cetățenilor Republicii Moldova, cât și cetățenilor străini și apatrizilor, de asemenea întreprinderilor, instituțiilor, organizațiilor, colectivelor de creație și unităților militare din țară sau din străinătate. Poate fi decernat și post-mortem.

sursa: Primul.md

Citește și: Procuratura Generală își cere scuze în numele statului de la fostul șef al SIS și ministru al Apărării, Valeriu Pasat, pentru tragere ilegală la răspundere

Total
0
Shares
 
Total
0
Share