VIDEO // Poziția MAN cu privire la situația Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”

Lumea medicală este bulversată de anunțul Ministerului sănătății privind reorganizarea prin absorbție a două instituții medicale, Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” și Spitalul Clinic de Dermatologie și Maladii Comunicabile.

Mișcarea Alternativa Națională nu își dorește politizarea subiectului însă societatea trebuie să cunoască care este scopul urmărit de Ministerul sănătății și efectele care se vor răsfrânge asupra sistemului medical dar și asupra cetățenilor țării.

Nota informativă prezentată de Ministerul sănătății prezintă cifre eronate. Involuntare sau intenționate, acestea necesită revizuiri și explicații din partea Guvernului.

În calitate de argument pentru fuziunea celor două instituții medicale, Ministerul prezintă datele statistice din anul 2020 – 2021. Guvernul probabil a uitat ca in 2020-2021 a fost pandemia COVID-19, care a dat peste cap nu doar statisticele medicale dar și sistemele medicale din întreaga lume, iar statistica, care este știință exactă, recomandă ca niciodată să nu se ia în considerare cifrele care nu descriu situații normale. Mai mult, chiar și în aceste condiții, formula de calcul a fost aplicată greșit, ceea ce a dus la dispariția a 13 %.

Spitalul este amplasat pe un teritoriu de peste 2 ha. Ca să înțelegem în cifre valoarea acestui teren, prețul pentru un ar de pământ în acea zonă este în jur de 30 de mii de euro, deci acel lot valorează circa 6 milioane de euro, adică, aproximativ 120 milioane de lei.

Un alt argument prezentat de Ministerul sănătății este necesitatea de a investi 32 de milioane de lei în instituția medicală. Anume lipsa investițiilor din partea raioanelor, pe parcursul ultimilor ani, au stat la baza trecerii spitalelor din gestiunea raioanelor în gestiunea Ministerului. În schimb, în cazul Spitalului „Toma Ciorbă”, bani pentru reabilitare și modernizare nu s-au găsit. Invităm să se alăture lumea medicală și cea academică celor două colective.

În context, MAN solicită ca să fie prezentată informația corectă și vine cu următoarele propuneri:

– păstrarea locurilor de muncă pentru acei peste 300 de angajați din cele două instituții medicale
– elaborarea strategiei și aprobarea proiectului construcției unui nou Spital de boli infecțioase
– pentru terenul pe care se află acele monumente istorice, în cazul în care nu putem păstra spitalul, clădirile să fie păstrate drept muzee iar zona adiacentă să fie transformată într-un parc cu infrastructură modernă, adaptată inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale.
– organizarea dezbaterilor publice pe platforma parlamentară, cu participarea celor două instituții medicale, societății civile, mediului academic și tuturor persoanelor interesate.

MAN mizează pe deschiderea și transparența Ministerului sănătății în dezbaterea acestui subiect și în procesul de luare a deciziilor.

Sănătatea cetățenilor trebuie să rămână o prioritate și aceasta nu poartă nicio culoare politică.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share