Alte știri

VIDEO // Proteste în capitală: Poliția vine cu precizări

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, în intervalul orelor 10:00 – 13:20, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău s-a desfășurat o întrunire sub formă de protest, organizată de către un grup de veterani. Evenimentul s-a desfășurat în baza declarației prealabile prenotată în Primăria mun.Chișinău, la întrunire participând circa 200 de persoane.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Chiar dacă întrunirea a fost anunțată în Piața Marii Adunări Naționale, la începutul evenimentului organizatorii au îndemnat veteranii prezenţi să se deplaseze la Parlament, unde va fi amplasată scena improvizată într-un autocamion, direct pe carosabil.

În contextul în care în declarația notificată la Primărie locul desfășurării măsurii de protest era PMAN, iar anumite mijloace tehnice și unități de transport nu au fost menționate în declarație, forțele de ordine au dispus verificarea autocamionului cu scena improvizată, moment în care participanții la protest au forţat cordonul format din carabinieri și au pornit altercațiile. Cu atât mai mult că unitatea de transport amplasată pe carosabil crea un pericol pentru circulația rutieră.

Precizăm faptul că poliția este responsabilă pentru siguranța fiecărui participant la acțiune și securitatea traficului rutier. Respectiv, despre deplasarea în marș a participanților, schimbarea locației acțiunii de protest și amplasarea pe carosabil a unui mijloc de transport despre care oamenii legii nu au știut au creat divergențe între protestatari și oamenii legii.

Fără ca să-și coordoneze acțiunile cu forțele de ordine și folosind expuneri agresive, protestatarii și-au continuat deplasarea spre Parlament, unde la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfînt cu str. Sfatul Țării au forțat cordonul forțelor de ordine, blocând partea carosabilă, nesubordonându-se cerințelor legale de a-și înceta acțiunile și aplicând violența asupra angajaților forțelor de ordine; ca rezultat fiind necesară suplimentarea numărului de angajați.

Mai târziu, în rezultatul discuțiilor dintre poliție și protestatari, ultimilor li s-a permis accesul pentru a continua protestul, dar cu respectarea ordinii publice, ținând cont de faptul că Parlamentul este un obiectiv strategic. În tot acest timp, angajații poliției au asigurat buna desfășurare a evenimentului, siguranța participanților la protest și a traficului rutier.

Ordinea și securitatea publică a fost asigurată de către 350 angajați ai Inspectoratului General al Poliției, 200 de militari ai Inspectoratului General de Carabinieri și 22 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

În context, Inspectoratul General al Poliției comunică despre faptul că organizatorii au încălcat Hotărîrea nr. 11 din 15 mai a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, punctul 22, unde este menționat: “Se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă e-mail, adresă de domiciliu), cu excepția spațiilor care sunt în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.”

Totodată, majoritatea nu au purtat măști de protecție și nu au păstrat distanța socială.

loading...

Comments are closed.