VIDEO // Premieră medicală în ţara noastră, realizată cu succes la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie

Noi performanţe atinse de medicii din Republica Moldova! În premieră pentru ţara noastră, la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie din capitală a fost realizată o intervenţie chirurgicală de instalare pe măduva spinării a unor electrozi care stimulează cordonul medular cu electricitate. Această operaţie le dă o şansă persoanelor care sunt imobilizate.

Primul pacient operat este Ion Ababii, un pacient de 36 de ani din oraşul Sîngerei. Acum patru ani, el a suferit multiple traumatisme, inclusiv a coloanei vertebrate cu lezarea măduvei spinării, transmite trm.md.

„M-au pălit din spate cu un băţ, cu o bâtă. Nu s-a oprit timpul, daca am rămas în căruciorul cu rotile, se poate încă de încercat fiecare şansă”, spune Ion Ababii, pacient.

A aflat de medicii de la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie şi a decis să vină în capitală să se opereze. Acum, la o săptămână după intervenţie, pacientul spune că se simte mai bine şi că a uitat de durerile insuportabile.

„Piciorul stâng în primele zile nu-l simţeam când mergea curentul electric, la a cincea zi au început oarecare schimbări. Acum şapte zile avem de când folosim aparatul, parcă e ceva mai bine”, mai spune Ion Ababii.

Operaţia a durat mai bine de două ore. Potrivit medicilor, intervenţia respectivă este o şansă pentru oamenii ţintuiţi la pat sau în scaunul rulant, care nu au resimţit nici o ameliorare de la alte tratamente.

„Noi am fost la Kiev şi am văzut metoda data de electrostimulare. Se instalează nişte electrostimulatori pe coloana vertebrală şi din afară putem să-i transmitem curent ca să vedem mişcări în picioare. Încordarea musculară, care e necontrolabilă, noi putem s-o controlam. Prin aparatul dat scoatem spastica, el poate să se ridice şi în picioare”, a declarat Viorel Maxian, medic neurochirurg.

După externare, Ion de sine stătător acasă îşi va electrostimula măduva spinării cel puţin 40-60 de minute zilnic. Rezultatele urmează să fie evidente după cel puţin două luni, când va reveni pentru o nouă reabilitare.

„Regiunea lombară unde a fost instalat electrostimulatorul stimulează picioarele, regiunea cervicală stimulează mâinile. Când vom instala stimulatorul în regiunea cervicală o să căpătăm electrostimulare la degete, la mâini, ca să îmbunătăţim mişcările. În doua trei luni sper că o sa facem operaţia”, a mai declarat Viorel Maxian.

„Aparatul acesta este o metodă complimentară la recuperare. Cu ajutorul lui nouă ne facilitează mişcările propriu-zise scopul nostru al recuperării este de a încadra pacientul în viaţa socială, cât mai mult posibil să devină de sine stătător”, a declarat Victor Duca, chinetoterapeut.

Anual, la Institutul de Neurologie si Neurochirurgie, în jur de o mie de pacienţi sunt internaţi pentru intervenţii chirurgicale sau recuperări, după diferite traumatisme sau boli grave.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share