Alte știri

(video) Premieră mondială! China a reușit să aselenizeze pe partea nevăzută a Lunii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Joi, 3 ianuarie, China a reușit prima aselenizare pe suprafața nevăzută a lunii. Modulul de explorare Chang’e 4 lansat la data de 8 decembrie a reușit să aselenizeze și să trimită o poză de la suprafața către satelitul Queqiao.

Spre deosebire de faţa Lunii aflată cel mai aproape de Pământ, care este întotdeauna îndreptată spre planeta noastră, nicio sondă sau modul de explorare nu au atins vreodată solul celeilalte părţi, transmite kod.ru

Faţa ascunsă a satelitului natural al Terrei este montană şi accidentată, presărată cu cratere, în timp ce faţa vizibilă oferă multe suprafeţe plane, care permit aselenizarea.

Misiunea Chang’e 4 este o parte componentă a programului chinez de explorare a suprafeței Lunii. În 2013 a fost lansat Chang’e 3, care avea scopul să studieze ionosfera Pământului de pe suprafața satelitului dar și cercetarea zăcămintelor naturale de pe Lună. Următoarele două misiuni vor aduce sol de pe satelitul natural al Pământului pentru cercetare.

Cea mai dificilă parte a acestei misiuni era lipsa unei legături radio cu modulul. Pentru acest lucru a și fost lansat satelitul Queqiao, care se află la 65 de mii de kilometri de suprafața Lunii.

loading...

Comments are closed.