Începând cu 1 decembrie curent, Guvernul va majora salariile pentru bugetarii din domeniile educaţiei, sănătății, asistenţei sociale şi pentru autorităţile publice locale. Despre noua reforma a salarizării în sectorul bugetar a vorbit astăzi prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unei conferințe de presă.
Premierul a menționat că definitivarea conceptului de reformare a necesitat mai mult timp, iar, în final, a fost identificară formula potrivită care va înlătura dezechilibrul bugetar. „Reforma salarizării vine sa rezolve mai multe probleme din sectorul public. Aceasta nu este o lege simplă despre majorare de salariu – este o lege care vine să facă ordine în sistemul de salarizare bugetar. Până acum am avut legi separate pentru diferite structuri și nu exista echitate. Acum avem o lege unitară, care va elimina haosul din sistemul salarial”, a spus premierul.
Pavel Filip a subliniat că noul sistem va fi unul mai simplu și va garanta majorări anuale. „În urma implementării acestei legi nimeni nu va avea de pierdut nici un leu. Cu toții își vor păstra cel puțin veniturile care sunt astăzi”, a adăugat premierul. În același timp, în urma implementării reformei nimeni din populația aptă de muncă nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei. De asemenea, diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu 33 cum a fost până în prezent.
Reforma va impulsiona și creșterile salariale în domeniul medicinii – dacă până acum un asistent medical primea în mediu 2806 lei, în urma reformei, acesta va avea lunar 5220 de lei. De asemenea, efectul creșterii salariilor îl vor simți cei din învățământul preuniversitar. Spre exemplu, salariul mediu al dădacelor va crește cu 109% – de la 1454 până la 3042 lei, iar peste 8 mii de persoane, care activează ca ajutor de educator, vor beneficia de o creștere salarială de aproape 90%.
Șeful Executivului a subliniat că posibilitatea de a veni cu o asemenea reformă se datorează creșterii economice înregistrate constant pe parcursul ultimilor 3 ani. „Aceasta este prima etapa a modernizării sistemului salarial. Urmează și alte etape până când vom ajunge la o lege cu privire la salarii în sistemul bugetar care va reprezenta un sistem ideal de salarizare”, a conchis premierul.