De Ziua Marii Uniri, președintele filialei PSD România în Republica Moldova, Iurie Ciocan, cheamă la dialog proprietarii terenului pe care se află Cimitirul Eroilor de pe bulevardul Decebal 17. Potrivit lui, acesta trebuie să revină în proprietatea statului și amenajat astfel încât soldații care și-au dat viața pentru patrie să fie cinstiți cum se cuvine, scrie LiberTV.md
„La mulți ani, România! La mulți ani, români! Astăzi este o sărbătoare importantă, ziua întemeierii statului național unitar român, un prilej de mândrie și bucurie pentru toți oamenii care simt românește. În același timp, este și o zi în care ne comemorăm eroii, care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918, pentru că nu trebuie să uităm că împlinirea acestui vis a însemnat mult efort și sacrificiu, pentru el au luptat și și-au dat viața mulți oameni, care merită respectul și prețuirea noastră. O parte din acești eroi își dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, care, la fel ca multe alte locuri de veci ale ostașilor români de pe teritoriul Basarabiei, au fost rase cu buldozerele, în perioada sovietică, iar memoria acestor oameni a fost și mai este încă profanată, ceea ce este un mare păcat și nedreptate”, a spus Ciocan.
Astăzi, în gestiunea Primăriei se află doar a treia parte din fostul cimitir, restul fiind teren privat, înstrăinat încă în anul 2007, spune Iurie Ciocan.
„Cred că este posibil și mai cred că acest demers trebuie început chiar acum, astfel încât, într-o perioadă rezonabilă de timp să edificăm aici un complex comemorativ, unde fiecare om cu trăire creștinească să poată aduce un omagiu eroilor noștri. De curând, Primăria Chișinău, cu sprijin financiar din România, s-a apucat să restaureze cele două coloane și scările de la intrare, lucru pe care îl salut și le mulțumesc tuturor celor implicați. Doar că vreau să atrag atenția că, astăzi, în gestiunea Primăriei se află doar a treia parte din fostul cimitir, restul fiind teren privat, înstrăinat încă în anul 2007.
Iată de ce, lansez un apel public către oamenii care au intrat în posesia acestui teren sacru, cu rugămintea de a ne așeza la masă, pentru a vedea cum putem face astfel încât întregul teritoriu să revină în proprietate publică și să redevină parte a acestui complex comemorativ. Sunt convins că actualul proprietar are și el rețineri în ceea ce privește eventuale construcții, ridicate pe osemintele ostașilor, fapt care mă face încrezător că putem găsi un consens astfel încât ca reîntregim acest teren. Cu Doamne ajută și glorie eroilor! La mulți ani, România!”, mai spune acesta.
Complexul memorial Cimitirul Eroilor este un monument istoric amplasat pe bulevardul Decebal 17 din Chișinău. Aici au fost înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 de ruși (27 în morminte, 207 la criptă), 29 de austrieci, 39 de cehi, 35 de francezi și 6 polonezi, căzuți în Primul Război Mondial, cât și 96 militari români căzuți în al Doilea Război Mondial.