VIDEO // “Primăria Alternativă”: Dabija, Avram și Ogariov sunt hotărâți să ofere o nouă direcție și să se concentreze exclusiv pe problemele Chișinăului

În cadrul emisiunii “Primăria Alternativă”, au fost invitați unii candidați înregistrați la alegerile locale din Chișinău, dintre care mulți au o istorie ca activiști civici.

Printre acești candidați se numără Anetta Dabija (care candidează din partea PAS), Mihail Avram (din Partidul Schimbării) și Leo Ogariov (reprezentând LOC), toți cu un trecut în activitatea civică.

La întrebarea crucială de ce au ales să candideze pentru funcția de consilier, acești foști activiști au subliniat dorința lor de a continua să susțină și să promoveze valorile și obiectivele pentru care au militat ca reprezentanți ai societății civile sau ai organizațiilor non-guvernamentale.

Anetta Dabija a subliniat că este încântată că echipa PAS a recunoscut importanța păstrării centrului istoric al orașului Chișinău în programul lor, și ea speră că, ca membru al consiliului, va putea accelera realizarea proiectelor de interes municipal.

Mihail Avram a contribuit semnificativ la dezvoltarea unor proiecte legate de mobilitate urbană, colaborând cu experți de top din țările europene. Toate aceste eforturi au fost oferite primăriei gratuit, dar proiectele au rămas fără finalizare și au rămas pe rafturile primăriei.

Leo Ogariov a fost implicat în numeroase proteste și inițiative civice, și chiar a lucrat la Direcția Generală pentru Administrația Publică Locală (DGAUF). El este extrem de dezamăgit de felul în care se desfășoară lucrurile în cadrul consiliului, de tratarea necorespunzătoare a cetățenilor și de lipsa totală de respect. El crede că dezvoltarea proiectelor și strategiilor municipale nu poate avea loc până când consiliul municipal nu va fi perceput drept un loc de muncă dedicat cetățenilor, și nu ca o piață de negocieri. În opinia sa, corupția este principala cauză a problemelor din cadrul consiliului.

Toți cei trei candidați sunt de acord cu faptul că societatea civilă din Chișinău nu are același statut ca cea din țările europene, unde consultarea societății civile este o etapă obligatorie în procesul de luare a deciziilor. Ei văd activiștii civici ca aliații autorităților și cred că este esențial să se schimbe această perspectivă.

În concluzie, acești candidați sunt hotărâți să ofere o nouă direcție și să se concentreze exclusiv pe problemele orașului, evitând implicarea în retorica geopolitică care a obosit cetățenii Chișinăului. Ei cred că pot aduce un suflu nou și un angajament ferm pentru binele comunității lor.

Total
0
Shares
Total
0
Share