Alte știri

(Video) Putin şi Zelenski şi-au exprimat satisfacţia pentru schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina

Pinterest LinkedIn Tumblr

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat la telefon după schimbul reuşit de 70 de prizonieri şi au abordat şi tema continuării procesului de pace între cele două ţări, relatează AFP.

Într-o convorbire comună de sâmbătă seară, „părţile au subliniat că sunt satisfăcute” de acest eveniment, calificat drept „prima etapă pe calea normalizării dialogului”, a anunţat pe Facebook preşedinţia ucraineană.
 
„Preşedinţii au convenit să discute într-un viitor apropiat despre data unei reuniuni în format Normandia”, a adăugat Kievul, precizând că „ei au evocat noi etape în cadrul procesului de la Minsk pentru soluţionarea conflictului din Donbas”.
 
Rusia şi Ucraina sunt la cuţite după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014. De atunci, un conflict separatist în estul Ucrainei s-a soldat cu circa 13.000 de morţi. Formatul aşa-numit „Normandia” reuneşte din 2014 Franţa, Rusia, Ucraina şi Germania într-un efort de a pune capăt războiului din Ucraina.
 
Acordurile de pace de la Minsk, semnate în 2015 sub patronajul Parisului şi al Berlinului, au permis reducerea considerabilă a înfruntărilor, însă partea politică a acordurilor a rămas literă moartă.
 
Sosirea la putere la Kiev a lui Volodimir Zelenski, în mai, a facilitat totuşi într-o oarecare măsură relaţiile între Kiev şi Moscova.
 
Kremlinul a precizat la rândul său pe site-ul său că convorbirea a avut loc la „iniţiativa părţii ucrainene”, indicând că schimbul de prizonieri a fost considerat „pozitiv”.

loading...

Comments are closed.