VIDEO // Reacții după ce Evghenia Guțul nu a fost admisă la o ședință oficială: “Guvernul merge la confruntare deschisă cu Găgăuzia”

Interdicţia pentru bașcanul Evghenia Guțul de a participa la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare din Găgăuzia, care a avut loc vineri, în clădirea Guvernului, a stârnit un val de critici în autonomie. Președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dmitri Constantinov, și parlamentarul neafiliat Alexandr Suhodolschi, consideră incidentul drept o umilință pentru întreaga regiune.

DMITRI CONSTANTINOV, președintele Adunării Populare din Găgăuzia: „Noi speram, şi başcanul era acolo, ea a vrut să fie prezentă, dar, din păcate, nu a fost lăsată să intre, şi a plecat. A fost umilită întreaga Găgăuzie, şi tot noi suntem tachinaţi. Este o umilire. Este pur și simplu obijduitor, așa că probabil, trebuie să reconsiderăm atitudinea noastră, pentru că sunt sigur că poporul nu va susține asta”.

„Faptul că bașcanul Evghenia Guțul nu a fost lăsată la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare din Găgăuzia, unde sunt examinate chestiuni de dezvoltare infrastructurală a autonomiei, nu este altceva decât o încălcare simultană a Constituției Republicii Moldova, a Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei și Regulamentul regiunii în ceea ce ţine de prevederile care reglementează rolul conducerii autonomiei în soluționarea problemelor legate direct de aceasta. Prezența bașcanului Găgăuziei la aceste şedinţe și dreptul său de a prezida aceste evenimente sunt menționate în documentele oficiale de profil ale Consiliului Regional pentru Dezvoltare din Găgăuzia, iar numele și funcția Evgheniei Guțul sunt incluse oficial în componența actuală a instituţiei. Nu este greu de spus ce s-a întâmplat astăzi. Găgăuzia, ca unitate teritorial-autonomă a Republicii Moldova, a primit o altă lovitură puternică. Asta nu este doar o încălcare a tuturor fundamentelor democrației și a legislației actuale. Asta este o batjocură la adresa locuitorilor autonomiei și cea mai crudă umilire a fiecăruia dintre noi”, a scris Alexandr Suhodolschi pe pagina sa de Facebook.

Deputatul Adunării Populare din Găgăuzia Ilia Uzun a menţionat întro postare că „Guvernul condus de Sandu demonstrează încă o dată că alegerea poporului nu contează pentru ea. Autoritățile îl persecută demult pe bașcan, întregul popor găgăuz și întreaga opoziție din țară. Dar niciun atac din partea Guvernului nu ne va obliga să renunţăm la calea aleasă. Vom fi aproape de bașcan și vom lucra în folosul poporului nostru!”, a subliniat Ilia Uzun.

Foștii deputați ai Adunării Populare din Găgăuzia, Roman Tiutin și Mihail Vlah și-au exprimat regretul pentru participarea la ședința Consiliului a primarilor din Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Comrat.

ROMAN TIUTIN, fostul deputat al Adunării Populare din Găgăuzia: „Acest trio face totul pentru a lichida Găgăuzia, pentru ai distruge statutul special, astfel încât să fim echivalați cu un simplu raion”.

„Vreau să înțelegeți corect sensul acestei întâlniri este un act de înaltă trădare, un cuţit în spate, o trădare în forma sa cea mai pură. Este rușinos, și poate chiar dureros să priveşti cum persoane parcă respectate până la o anumită perioadă de timp, au fost recrutate definitiv de guvernarea PAS. Astăzi, PAS-ul scoate din componenţa Găgăuziei orașele noastre Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești, creând autorități false asupra poporului găgăuz”, a scris Mihail Vlah pe pagina sa de Facebook.

Şi juriştii notorii din Moldova consideră că faptul că bașcanul ales legal al Găgăuziei, Evghenia Guțul, nu a fost lăsată să participe la şedinţa Consiliului, care se ocupă de dezvoltarea autonomiei, contravine legii.

STANISTAV PAVLOVSCHI, fostul judecător la CtEDO din partea Moldovei: „Ea are dreptul să fie prezentă la orice şedinţe, atâta timp cât nu sunt secrete. În acest caz, Guvernul merge la confruntare deschisă cu Găgăuzia, ceea ce nu este bine. Pentru că, dimpotrivă, toate forțele trebuie să se consolideze, să se unească și să acționeze împreună pentru dezvoltarea Moldovei. Iar ceea ce s-a făcut în acest caz, contravine acestui principiu”.

IURIE MĂRGINEANU, avocat: „Ceea ce are legătură cu regiuni, ţine, în primul rând, şi de Găgăuzia. Başcanul trebuia să fie lăsată la şedinţă. Deoarece nimeni nu o poate limita în ceea ce are legătură cu Găgăuzia. Nu am citit regulamentul acestui Consiliu regional. Dar orice cetățean, mai ales un angajat și prima persoană a autonomiei, nu poate fi restricționat. Aceste ședințe în genere ar trebui să fie publice, chiar dacă sunt închise, nimeni nu are voie acolo, iar această persoană este interesată pentru că este preocupată de regiunea în care lucrează și este reprezentanta acestei regiuni”.

Şi politicianul Ilan Şor a vorbit pe această temă. El crede că Evghenia Guțul nu a fost lăsată să participe la ședință conform ordinului de sus, deși bașcanul este de drept membru al Consiliului. Şor mai atrage atenția și asupra faptului că asemenea ședințe aveau loc mereu la Comrat, iar acum a fost transferată la Chișinău.

„Eurointegratorii pretind că autonomia nu are o conducere aleasă legal. Și, în general, au uitat de existența legii. Iar esența legii este că, în calitate de membru al Consiliului, bașcanul are dreptul nu doar să participe la toate reuniunile, care vizează regiunea, dar și să le prezideze”, a scris Ilan Şor întro postare.

Menţionăm că autoritățile justifică anumite restricții în privința Evgheniei Guțul prin faptul că pe numele ei a fost deschis un dosar penal, care a fost trimis în judecată în 24 aprilie. Pocuratura Anticorupție a comunicat anterior, că Guţul este acuzată de acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice, în perioada 2019-2022, când Guțul activa în calitate de secretară în cadrul Secţiei de monitorizare, planificare și control al partidului „ŞOR”, declarat ulterior neconstituţional.

Conform unui alt capăt de acuzare, Guțul, în perioada octombrie – noiembrie 2022, ar fi coordonat activitatea unor oficii teritoriale ale partidului „ŞOR” şi era responsabilă de remunerarea participanților la proteste. Bașcanul Găgăuziei neagă categoric aceste acuzații și le numește presiune politică.

Argumentul ei este că legalitatea alegerilor a fost recunoscută și nu există niciun motiv pentru a încălca legea în ceea ce ţine de drepturile și competenţele ei. Mai mult, Evghenia Guțul i-a acționat în judecată pe Maia Sandu şi Igor Grosu, într-un proces de apărare a onoarei şi demnității. În legătură cu Sandu, judecătoarea a respins cererea bașcanului, invocând statutul special al președintelui, care îi permite să facă astfel de declarații, chiar dacă acestea încalcă prezumția de nevinovăție. Primarii prezenți la ședința Consiliului nu au comentat deocamdată declarațiile activiștilor din Găgăuzia.

Sursa: Canal 5

Total
0
Shares
Total
0
Share