VIDEO // Reprezentanții Partidului “Șor” solicită CEDO să suspende interzicerea activității sale pe scena politică din Moldova

Reprezentanții Partidului “Șor”, în conformitate cu articolul 39 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, au depus o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) prin care solicită aplicarea măsurilor provizorii de suspendare a interdicției impuse asupra activităților sale de guvernarea Moldovei. Aceasta este deja a doua solicitare înregistrată de Partidul “Șor” la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Prima plângere împotriva autorităților Moldovei, privind legitimitatea interdicției impuse partidului, urmează să fie audiată de instanță la sfârșitul acestui an.

De remarcat că marea majoritate a cererilor la CEDO sunt respinse fără a fi examinate pe fond. În 2020, 95% dintre cazuri au fost declarate inadmisibile sau respinse și doar 2.000 dintre ele au ajuns la etapa analizei judiciare.

”Cererea depusă astăzi se referă la faptul că guvernul Moldovei a anunțat că va organiza alegeri prezidențiale la 20 octombrie 2024, ceea ce va revendica din partea partidului “Șor” să-și înregistreze candidatul încă din luna iulie a acestui an. Deoarece o decizie finală în acest caz va fi luată abia după alegerile prezidențiale, sunt necesare urgent măsuri provizorii de suspendare a interdicției, pentru a permite partidului “Șor” și membrilor săi să participe la viitoarele alegeri și pentru a proteja dreptul alegătorilor la alegeri libere în Moldova”, este notat într-un comunicat de presă.

“Dacă nu va fi oprită guvernarea să persecute instituțiile democratice de bază, o parte semnificativă a alegătorilor moldoveni vor fi privați de dreptul de a vota un candidat cu un program politic apropiat de ei. Noi depunem această cerere în justiție pentru a proteja drepturile acestor alegători și viitorul țării”, a comentat plângerea la CEDO Pavel Verejanu, unul dintre reclamanți.

”Aș dori să remarc faptul că, în ciuda încercărilor de a reduce la tăcere partidul ”ȘOR”, noi continuăm să ne bucurăm de un sprijin tot mai mare din partea populației, iar nemulțumirea față de actualul partid de guvernământ este în creștere. Noi vom lupta atât pentru drepturile membrilor formațiunii, cât și pentru drepturile alegătorilor”, a declarat și Marina Tauber, deputat ales pe listele Partidului ”ȘOR”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis să audieze argumentele în procesul împotriva autorităților moldovenești privind legitimitatea interzicerii partidului “ȘOR”. Curtea a notificat guvernul Moldovei cu privire la depunerea plângerii respective, și a solicitat un răspuns în scris, până la 1 iulie 2024, cu descrierea faptelor și justificărilor, care au stat la baza interzicerii activității partidului în Moldova. De asemenea, CEDO a remarcat că analiza plângerii “ȘOR” poate deveni un “caz cu consecințe”, deoarece există probabilitatea să atingă probleme relevante atât pentru Moldova, cât și pentru Convenția Europeană a Drepturilor Omului, informa Forbes în luna martie anul curent.

Potrivit Forbes, “momentul luării deciziei privind plângerea lui Șor este deosebit de important, deoarece Guvernul moldovean trebuie să ofere un răspuns scris până în iulie, adică înainte de alegerile prezidențiale din republică, programate pentru toamna anului 2024”.

Pe 19 iunie 2023, după 10 ședințe în care au fost prezentate probele și argumentele părților, magistrații Curții Constituționale au acceptat cererea Guvernului de a verifica constituționalitatea Partidului “Șor”. Astfel, această formațiune politică a fost declarată ilegală. În plus, începând cu 22 iunie 2023, Partidul “Șor” nu mai are reprezentare în Parlament, deoarece deputații au votat un proiect de lege care a transformat deputații Partidului “Șor” în deputați neafiliați. De asemenea, începând cu 23 ianuarie 2024, Partidul “Șor” a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice, conform anunțului făcut de Agenția Servicii Publice.

Total
0
Shares
Total
0
Share