Noul ministru de Externe de la Chișinău, Nicolae Popescu, tot el și finul de cununie al lui Andrei Popov, a făcut astăzi o declarație stupefiantă care lezează memoria eroilor căzuți în războiul moldo-rus din 1992. Astfel, ministrul din cabinetul Maiei Sandu a calificat războiul de pe Nistru ca fiind unul civil, retorică promovată și de propaganda rusească.
„Un alt subiect este federalizarea R. Moldova. Vreau să vă asigur că acest subiect nu este pe agenda guvernului R. Moldova. Guvernul de la Chișinău are drept scop să ușureze viața cetățenilor noștri, care în virtutea unui război civil din ’92, trăiesc în regiunea transnitreană. Vom încerca să simplificăm viața acestor cetățeni prin accesul la documente, prin acordarea de cetățenii, prin diplome. Deci nu se pune problema federalizării. Trebuie să fi foarte vigilenți cum evoluează discuțiile noastre atât cu partenrii externi cât și cu autoritățile din regiunea tranistreană”, a declarat Nicolae Popescu.
Coincidență sau nu, dar și socialiștii Igor Dodon și Zinaida Greceanîi au calificat războiul de pe Nistru ca fiind unul civil, nu moldo-rus. Și asta chiar dacă președintele de atunci al Republicii Moldova, a semnat cu fostul președinte al Federației Ruse, Boris Elțin, un acord de încetare a focului pe Nistru. Iar din acel moment, armata rusă staționează ilegal și ocupă de facto raioanele moldovenești din stânga Nistrului.
În timpul conflictului armat din 1992 au fost implicați și militari ruşi, inclusiv armata a 14-a rusească, cu un efectiv de peste 6000 de soldaţi. Cele mai grele lupte s-au dat la Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. În moldovenii care au luptat pentru Independența Republicii Moldova a tras focuri de armă atunci și fostul vicepremier rus, Dmitri Rogozin, fapt pentru care a fost declarat persona non-grata de către Guvernul Filip.
Potrivit datelor oficiale, în timpul conflictului au murit 286 de oameni, iar alţi 284 au rămas invalizi.