VIDEO // Riscul mare neprevăzut de Maia Sandu, dar sesizat de Gheorghe Cavcaliuc, președintele PACE

Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa PACE, a salutat decizia Curții Constituționale, precum că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului. 

Potrivit Președintelui Pace, Gheorghe Cavcaliuc, Curtea Constituțională este un organ independent, acest fapt este întărit prin articolele 134 și 135 din constituția RM, și ea trebuie să fie un element de mediere între stat și populație, populație și stat. Iar stabilitatea organelor constituționale este o prioritate, chiar dacă necesită intervenții dureroase. Dar cei care au primit votul de încredere de a conduce țara dimpotrivă facilitează instabilitatea.

Mai mult, Cavcaliuc a amintit că câtorva membri ai Comisiei Electorale Centrale, care trebuie să organizeze alegerile anticipate, de curând le va expira mandatele, iar Maia Sandu trebuie să ia în calcul faptul că membrii CEC sunt numiți de către Parlament.

„În așa ordine de idei, cerem imediat executarea deciziei CC și inițierea procedurii alegerilor anticipate”, a menționat Cavcaliuc.

  • Cerem dizolvarea parlamentului conform cadrului legal.
  • Astfel, în prim plan cerem insistent Guvernului să fie asigurată vaccinarea și imunizarea în timp sporit a persoanelor din grupul de risc.
  • În aceeași ordine de idei, cerem aprobarea în parlament a modificării legii bugetului și alocarea resurselor necesare pentru alegerile anticipate.
  • Insistăm ca Comisia Electorală Centrală să înceapă imediat planificarea alegerilor anticipate, să asigure prevenirea fraudelor electorale și asigurarea tuturor măsurilor de precauție necesare pentru reducerea la minim a infecției COVID-19 în rândul participanților la scrutinul electoral.
  • Spre atenția doamnei Președinte Maia Sandu, domnul Veaceslav Agrigoroae, domnul Andrei Volentir și altor membri CEC, de curând le va expira mandatul, iar pentru a fi funcțional și pentru organizarea alegerilor anticipate este necesar ca membrii CEC să aibă componență deplină cu mandat valid. Iar aceștia sunt numiți de Parlamentul RM. Risc care trebuie luat în calcul și găsite soluțiile necesare.

Amintim că pe 29 martie, președinta Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare a parlamentului. Aceasta a invocat articolul 85 din Constituție, potrivit căruia, șeful statului poate dizolva parlamentul în contextul expirării termenului de 45 de zile de la prima solicitare și respingerea a două solicitări de învestitură a guvernului.

Astăzi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a decis că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului. Hotărârea a fost citită de către Domnica Manole, președinta CC.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share