Externe

(video) Roman Anin: Laundromatul a fost stopat datorită faptului că s-au implicat autoritățile din Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Laundromatul rusesc a fost descoperit și stopat datorita jurnaliștilor din Republica Moldova. Declarația aparține unui alt jurnalist de investigație, Roman Anin, de la Novaya Gazeta. În anul 2014, jurnaliștii din Moldova au descoperit că se pronunțau anumite sentințe neobișnuite. Judecătorii se pronunțau în favoare unor indivizi care dețineau conturi bancare în Trasta Komercbanka din Letonia.

În urma investigaţiilor s-a stabilit că deciziile judecătorilor fie erau fictive, fie judecătorii erau mituiţi. Toți banii veneau din Rusia și treceau prin trei etape, prima etapă fiind Republica Moldova, urmată de Latvia și Trasta Komercbanka.

Trasta Komercbanka face parte dintr-o listă de bănci din Letonia care a participat la schema Landromatului rusesc.

Amintim că „Spălătoria rusească” sau „Laundromatul” este cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est. În perioada 2010-2014, organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat 20 miliarde de dolari obținuți din afaceri murdare, prin acest sistem format din zeci de companii offshore și bănci, în care au fost utilizate credite false și interpuși. Procesul de spălare a banilor a fost „legalizat” de judecători din Republica Moldova, iar o dată „albite”, sumele au fost răspândite în întreaga Europă prin intermediul băncilor letone.

VEZI VIDEO AICI 

loading...

Comments are closed.