Social

VIDEO // Salvatorii moldoveni, instruiți în domeniul lucrărilor de căutare și salvare în mediul urban

Pinterest LinkedIn Tumblr

Douăzeci și cinci de salvatori din subdiviziunile IGSU continuă instruirile în domeniul lucrărilor de căutare și salvare în mediul urban.

Angajații Inspectoratului au parte de antrenamente practice oferite de formatorii polonezi în realizarea acțiunilor de stabilizare a construcțiilor avariate, efectuarea lucrărilor de tăiere și secționare a metalului, dar și a materialelor constructive din lemn.

În cadrul cursului practic, salvatorii utilizează echipament performant, dar și preiau experiență colegilor europeni. Acțiunile se desfășoară pe un poligon improvizat cu blocuri multe etajate în stare de șantier din preajma capitalei.

Aici acesteia au posibilitate să-și testeze abilitățile, dar și să pună în aplicare noile tehnici deprinse.  Cursul de instruire este organizat în cadrul Programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei  – „Polish Aid” și are drept scop pregătirea salvatorilor moldoveni în desfășurarea operațiunilor complexe  de căutare salvare urbană, conform standardelor europene în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de căutare și salvare în conformitate  cu standardele internaționale  ca element de reducere a riscului de dezastre în Moldova” .

Lecțiile teoretice dar și cele practice sunt ținute de formatori din Republica Polonă prin intermediul Organizației iHELP.  Angajații IGSU explorează mai multe tehnici de salvare și deblocare în medii periculoase  în caz de cutremure, furtuni, inundații, dar accidente tehnologice. Cursul de instruire cătare și salvare urbană ( Urban Searchh and Rescue) pentru echipele de salvatori se desfășoară în perioada 5 -9 octombrie 2020.

Tot datorită acestui program în anul curent IGSU a beneficiat de un lot de echipament special pentru intervenții în medii nefavorabile în special pentru deblocarea și salvarea sinistraților de sub dărâmături și elementele constructive ale clădirilor avariate în valoare de 36,8 mii euro.

Potrivit IGSU în anul 2020 salvatorii au interveni în două situații complexe de deblocare a sinistraților prinși în dărâmăturile unor construcții avariate în urma prăbușirii.

loading...

Comments are closed.