Economic

(Video) Schema prin care raiderii din Moldova, Platon și Karamalak, au pus pe bânci o bancă din Rusia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Raiderul Veaceslav Platon, interlopul Grigori Karamalak și bancherul negru din Federația rusă Oleg Vlasov au pus pe brânci o bancă din Rusia printr-o schemă ce reprezintă o continuare a Laundromatului Rusesc, care după ce a fost deconspirată în 2014 de jurnaliștii OCCRP a îmbrăcat forma unei noi Spălătorii, numită în presa de la Moscova „Spălătoria Germano-moldovenească”, sau «МяCо» (în rusă „Carnea”, abreviatură care vine de la numele finansitului tenebru Ivan Myazin ,”Mya&Co” ) și a continuat să funcționeze perfect și după 2014, scrie Zeppelin.md.

Într-o recentă investigație, jurnaliștii de la Chișinău că a oținut acces la un adevărat „Manual pentru raideri” prin aceiași cheiță, iPhone-ul lui Veaceslav Platon, care l-a prezentat în investigația precedentă. „Din acel telefon am reușit să extragem, alături de alți gigabyți de probatoriu care rescrie istoria vieții publice, inclusiv politice, din Moldova și această dezvăluire, despre cum se preia și se falimentează o bancă”, explică ZEPPELIN. 

Probele din iPhone-ul lui Veaceslav Platon demonstrează implicarea acestuia începând cu noiembrie 2014, în calitate de organizator al Spălătoriei Germano-moldovenești, o continuare a Laundromatului Rusesc și a Miliardomatului din Banca de Economii de la Chișinău. Totodată, acestea dezvăluie, prin speța Spălătoriei aplicate în bănci rusești, schema prin care Veaceslav Platon și partenerii săi de la Moscova au atacat în perioada 2010-2016 sistemul bancar al Republicii Moldova.
 
Totul se întâmpla exact în momentul în care Banca de Economii de la Chișinău era devalizată, sute de milioane de dolari din sistemul bancar moldovenesc fiind în noiembrie 2014 scoase din țară și spălate prin banca din Letonia Trasta KommercBanka.
 
Fiindu-i deconspirat în presă Laundromatul, Veaceslav Platon decide să reinvestească o parte din banii furați din sistemul bancar moldovenesc și cei spălați în Laundromatul Rusesc în perioada 2010-2014 în procurarea unor bănci de la Moscova. Prin băncile rusești procurate, Platon urma să continuie să spele, cu aceiași parteneri ruși, dar printr-o altă schemă, banii din Federația Rusă în Occident.
 
Astfel, în noiembrie 2014 Platon preia de la Alexei Ilyushenko, printr-o schemă tenebră, OLMA –Bank de la Moscova. Preluarea băncii este operată prin intermediul interpusului lui Veaceslav Platon, autoritatea criminală Grigori Karamalak, alias “Grișa Bulgaru”. La 21 noiembrie 2014 Ilyushenko încheie cu Karamalak un acord, prin care banca de la Moscova este cedată lui Platon prin interpusul său Karamalak. Banca era înstrăinată printr-un credit fictiv, în sumă de 90 de milioane de ruble rusești, acordat băncii de la Moscova de către compania off-shore din Belize SIDEX TECHNOLOGY LTD, controlată de Platon.
loading...

Comments are closed.