Social

VIDEO // SIS a descoperit un depozit clandestin de materiale explozibile. Ce alte încălcări au fost depistate în urma unor controale inopinate

Pinterest LinkedIn Tumblr

Centrul Antiterorist al SIS în comun cu Agenția pentru Supraveghere Tehnică au realizat controale inopinate mai multor agenți economici licențiați pentru desfășurarea importului, depozitării materialelor explozibile şi efectuării lucrărilor cu explozibilul de uz civil.

În urma verificărilor petrecute pe întreg teritoriul Republicii Moldova, la trei agenți economici au fost identificate și documentate un șir de nereguli la capitolul securitatea păstrării, a condițiilor de stocare și a activității de depozitare a materialelor explozibile.

Astfel, ofiţerii SIS au stabilit că unul dintre depozitele de stocare a explozibilului a obţinut licenţa cu încălcarea prevederilor legale. Printre iregularitățile depistate se numără: pereţi construiţi din materiale fragile care permit pătrunderea cu ușurință în interiorul acestora, lipsa interdicțiilor de semnalare corespunzătoare de zona periculoasă pentru populaţie; nefuncționalitatea butonului de alarmă fix şi al celui mobil; lipsa sistemului de supraveghere video; sistem de iluminare ineficient; lipsa mijloacelor de menținere a temperaturii și umidității; amplasarea depozitului pe teritoriul altui agent economic cu acces liber al persoanelor terțe; lipsa planului de localizare și lichidare a incidentelor.

De asemenea, depozitul nominalizat se afla într-o zonă rezidențială, la o distanță mai mică de 100 metri de la case de locuit, precum și în proximitatea imediată a unui alt agent economic. Raza de acoperire prin unda de şoc a unei eventuale explozii în acest caz ar putea fi de circa 1600 metri.

În urma controlului realizat, la solicitarea Serviciului de Informaţii şi Securitate, licenţa agentului economic a fost anulată de către Agenţia Servicii Publice, la subiect fiind sesizat și Centrul Naţional Anticorupţie.

Un alt depozit ilegal a fost depistat pe teritoriul unei cariere de calcar brut pentru construcții, în apropiere nemijlocită de o conductă de gaz. Depozitul nu corespundea condițiilor prevăzute de normele legale și nu dispunea de licență de specialitate.

Ca rezultat al numeroaselor abateri depistate, Centrul Antiterorist al SIS a convocat o ședință de lucru cu participarea tuturor agenților economici, licențiați în genul de activitate respectiv.

În cadrul întrevederii au fost abordate cerințele legale față de activitatea desfășurată și neregulile depistate, entităților economice fiindu-le trasată sarcina de a le înlătura în decurs de 30 zile, cu informarea ulterioară a autorităților cu atribuții în domeniu.

loading...

Comments are closed.