Externe

(video) Şoseaua Atlanticului, după trei decenii – videoclipul viral cu cel mai spectaculos drum din lume, proiectat iniţial să fie cale ferată

Pinterest LinkedIn Tumblr

Imaginile cu o şosea care străbate Oceanul Atlantic în nord-vestul Europei au devenit rapid virale pe Facebook, adunând într-o lună peste 2,5 milioane de vizualizări. Deşi nu este vorba despre vreo construcţie nouă, drumul continuă să impresioneze şi după trei decenii de când a fost construit. În urmă cu 14 ani, a fost votat drept „construcţia secolului” în Norvegia.

Votată drept „capodopera inginerească a secolului” în Norvegia, în 2005, Şoseaua Atlanticului – „The Atlantic Road” este, potrivit site-ului „visitnorway.com”, deopotrivă, „cel mai spectaculos drum din lume”. Este vorba, de fapt, despre un drum care anul acesta împlineşte trei decenii de când a fost construit.

Drumul leagă insula Averøy de continent printr-o serie de insuliţe, dar şi opt poduri care se întind pe o lungime de peste 8.274 de metri. Şoseaua Atlanticului are statut de Traseu Turistic Naţional şi, potrivit aceleiaşi surse, „întreaga întindere dintre Bud şi Kristiansund este o experienţă continuă înţesată cu peisaje, cultură şi istorie”. Contrastele dintre o excursie într-o zi de vară liniştită şi o călătorie spumoasă în timpul furtunii sunt uimitoare, mai susţin gazdele.

De-a lungul uimitorului drum există o serie de popasuri pe insuliţe care îţi oferă posibilitatea de a te opri ca să te bucuri de magnifica privelişte, indiferent că este o zi senină sau una furtunoasă.

Drumul care traversează această “infamă zonă de ocean” a fost ales de ziarul „The Guardian”, în 2006, drept cea mai bună destinaţie de pe glob pentru o călătorie cu maşina, clasându-l înaintea mai multor drumuri faimoase, precum cele din Australia şi Himalaya.

Un an mai târziu, în 2007, o cunoscută publicaţie norvegiană „Aftenposten” a făcut un studiu printre cititori, în urma căruia a reieşit că reprezintă a doua destinaţie turistică iconică a Norvegiei, la categoria „cea mai frumoasă călătorie cu maşina”, după Trollstigen – un Transfăgărăşan al norvegienilor.

Sursa: www.cunoastelumea.ro

loading...

Comments are closed.