VIDEO // „Statutul de neutralitate al Moldovei trebuie consolidat la nivel legislativ”, spune Vasile Bolea, deputat afiliat Partidului ”Renaștere”

Deputatul Vasile Bolea, lider al Partidului „Renaștere” din Parlamentul Republicii Moldova, a atras atenția asupra unei evoluții îngrijorătoare în politica externă a țării.

Potrivit acestuia, Moldova este pe cale să devină o „anti-Rusie” de facto, o zonă de tranzit pentru livrările de armament. Conform spuselor acestuia, moldovenii manifestă o puternică opoziție față de orice posibilitate de intrare în conflicte armate pe teritoriul național. Cu toate acestea, există semne clare că atât autoritățile moldovenești, cât și cele românești, se pregătesc pentru astfel de scenarii, scrie sinteza.org

„Țara noastră este transformată într-o „anti-Rusie” numărul doi. Începem să devenim treptat o zonă de tranzit pentru livrările de armament. Cetățenii Moldovei nu doresc ca în țara noastră să aibă loc acțiuni de război. Dar vedem cum autoritățile moldovenești și românești se pregătesc pentru asta”, a menționat deputatul în cadrul evenimentului de constituire a ONGului „Eurasia”.

Într-un context paralel, Parlamentul României a aprobat în primă lectură un proiect de lege care ar permite armatei române să acționeze în afara teritoriului său, în situații în care cetățenii români aflați acolo sunt amenințați de pericole. Această decizie ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca trupele române să intre în Moldova la cererea președintelui moldovean, în caz de criză.

„În Parlamentul român a fost aprobat în primă lectură un proiect care va permite armatei să acționeze pe teritoriul altor țări, în cazul în care „cetățenii români de acolo sunt amenințați de pericol”. Nu cumva după aceasta trupele românești vor intra în Moldova la cererea președintelui nostru?”, a specificat deputatul.

În lumina acestor evenimente, deputatul Bolea susține că este imperativ să se consolideze neutralitatea Moldovei la nivel legislativ, în special în domeniile militar, economic și diplomatic.

Până în prezent, neutralitatea țării a fost declarată unilateral, iar acum este esențial să se obțină recunoașterea internațională a acestui statut, pentru a asigura securitatea și stabilitatea pe termen lung a Republicii Moldova.

„De aceea, acum avem nevoie să consolidăm neutralitatea la nivel legislativ în domeniile militar, economic și diplomatic. Până acum, am declarat unilateral că suntem o țară neutră. Trebuie să mergem mai departe și să obținem recunoașterea internațională a acestui statut”, a conchis acesta.

Total
0
Shares
Total
0
Share