Externe

VIDEO: SUA a publicat primele imagini cu operațiunea militară în care a murit liderul ISIS

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pentagonul a dezvăluit miercuri mai multe detalii despre operaţiunea de la sfârşitul săptămânii trecute în care a murit liderul grupării jihadiste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, dând publicității inclusiv o înregistrare video declasificată în care se văd trupe speciale americane intrând în incinta complexului în care se ascundea şeful grupării jihadiste, scrie Deschide.MD

Pentagonul a făcut o conferință de presă și cu această ocazie a difuzat mai multe fotografii şi extrase video în care se poate observa cum circa zece persoane se apropie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de incinta complexului din Barisha, un sat din nord-vestul Siriei.

Generalul Kenneth McKenzie a informat că trupele speciale au ucis patru femei – care purtau veste cu explozibil – şi un bărbat în timpul operaţiunii din complex, precum și un număr neprecizat de alți luptători, după ce aceştia au început să tragă asupra unor elicoptere americane care luau parte la asalt, relatează BBC.

Generalul McKenzie a mai spus că 11 copii găsiţi în clădire au fost luaţi în custodie şi se află în siguranţă. El a rectificat unele informaţii, precizând că în momentul în care Abu Bakr al-Baghdadi s-a aruncat în aer şi-au pierdut viaţa doi copii, şi nu trei, aşa cum fusese anunţat iniţial. Nu se cunoaşte cu exactitate vârsta celor doi copii ucişi, dar se presupune că nu aveau mai mult de 12 ani.

McKenzie a mai spus că al-Baghdadi „s-a târât într-o gaură împreună cu doi copii şi s-a detonat”, dar a refuzat să facă alte comentarii în legătură cu ultimele clipe din viaţa liderului jihadist, evitând astfel să confirme descrierea pe care o făcuse președintele Trump că liderul ISIS scâncea ca un copil în timp ce fugea.

După ce al-Baghdadi s-a sinucis, trupele speciale au înlăturat resturile provocate de explozie și au preluat rămăşiţele şefului grupării Stat Islamic. Acestea au fost folosite în analiza ADN realizată pentru a confirma identitatea cadavrului, după care au fost aruncate în mare în termen de 24 de ore, în conformitate cu legile războiului, a precizat generalul McKenzie.

Trupele americane au intrat, de asemenea, în posesia unei cantităţi importante de documente şi alte materiale înainte de a dărâma complexul şi de a-l nivela. Acum arată „cam ca o parcare cu gropi mari”. Au făcut asta, pentru a evita să devină un eventual loc de pelerinaj.

McKenzie a mai spus că un câine militar care a jucat un rol-cheie în incursiune a fost afectat de cablurile electrice din tunel, ieşite la suprafaţă atunci când Al-Baghdadi a detonat bomba. Animalul – un veteran care a participat la circa 50 de misiuni de luptă – a revenit la datorie, a precizat generalul american.

loading...

Comments are closed.