(Video) Un antreprenor din satul Fârlădeni creşte tauri pentru export! Din balega animalelor produce energie ecologică

un antreprenor din satul Fârlădeni creşte tauri pentru export, Din balega animalelor produce energie ecologică, tudor ungureanu raionul hincesti, economie moldova locuri de munca, guvernul filip pdm, partidul democrat 

Tudor Ungureanu, antreprenor din satul Fârlădeni, raionul Hânceşti, se poate lăuda cu o fermă-model. De trei ani, bărbatul creşte tauri pe care îi exportă în ţările arabe. Pe lângă asta, întreprinzătorul produce din excrementele animalelor energie verde, pe care o vinde în reţea. El a reuşit să facă acest lucru, după ce şi-a dotat ferma cu cele mai moderne tehnologii, transmite PRIME. 

Ferma lui Tudor Ungureanu are o suprafața de aproape 5 hectare. Aici sunt crescuţi peste trei mii de tauri. El a deschis afacerea acum trei ani, pe când avea în grajd doar 50 de tauri. Pentru ca ferma lui să corespundă standardelor europene, antreprenorul a investit câteva milioane de lei în dotarea întreprinderii cu tehnologii moderne.
 
“E tot automat, bălegarul se duce automat, mâncarea se dă automat, apă automat. Deci, oamenii se uită după ei poate vreunul se anină cu piciorul ori altceva”, a spus proprietarul fermei din Fârlădeni, Tudor Ungureanu. Zilnic, la ferma lui e acumulează aproximativ 30 de tone de excremente, care sunt folosite pentru producerea energiei bio.
 
În activitatea fermei este, însă, folosită doar jumătate din energia verde pe care o produce antreprenorul. Restul este vândută în reţea şi îi aduce lui Tudor Ungureanu câte aproape un milion de lei pe lună. “Producem 1.080 Kw pe oră. Mai departe îi dăm în rețeaua de 10 Kw. Undeva pe oră, folosim aproximativ aproximativ 500 Kw, depinde ce lucrează”, a spus Tudor Ungureanu.
Taurii din raionul Hâncești sunt crescuți doar pentru carne. După ce ajung să cântărească 750 de kilograme, animalele sunt exportate în țările arabe cu peste 30 de lei per kilogram. “Sunt selectați tauri care sunt pe linie genetică pentru producerea cărnii. Orientat spre direcția ca să primim mai mare procentul de carne, masă musculară. Avem pestrițe olandeze, avem roșii de stepă, rasa tradițională a Republicii Moldova”, a afirmat veterinarul Nicolae Cibotaru.
 
Autoritățile de la Chişinău își propun, în viitorul apropiat, să exporte și carne procesată. “Dacă vom trece de la exportul de animale vii la exportul de carne și vom procesa profund, evident că vom spori mult plus-valoarea și încasările din vânzările di export. Întreprindem toate măsurile ca să avem dreptul de a exporta carnea deja procesată și nu doar în carcase, dar și carnea procesată profund care să meargă direct în supermarkete”, a menționat directorul general al ANSA, Gheorghe Gaberi.
 
În prezent, animalele din Moldova sunt exportate în mai multe ţări printre care Liban, Irak şi Egipt. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, crescătorii autohtoni au exportat carne și preparate din carne în valoare de peste 17 milioane de dolari.
Total
0
Shares
 
Total
0
Share