Alte știri

VIDEO // Un consilier de-al Maiei Sandu trăiește într-o casă de lux. A declarat-o la valoarea de doar 33 000 lei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Maia Sandu și-a desemnat consilierii. Patru dintre ei au făcut parte și din echipa guvernamentală pe care a condus-o în 2019.

Cei patru consilieri prezidențiali care anterior au făcut parte din echipa guvernamentală condusă de Maia Sandu sunt Veaceslav Negruța, Olesea Stamate, Ala Nemerenco și Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Consilierul prezidențial în domeniul economic este fost ministru în perioada 2009-2013, Veaceslav Negruță. În cei aproape patru ani de aflare la cârma Finanţelor Republicii Moldova, Veaceslav Negruţa nu a reuşit să acumuleze o avere considerabilă, dar totuși, a reușit să-și finiseze casa.

Astfel în declaraţia de avere pentru anul 2009 fostul ministru declara declara un venit de 95.121 de lei, un lot pentru construcţii de şase ari şi o construcţie nefinalizată de 120 de metri pătraţi la Truşeni, Chişinău, un apartament de 54,2 metri pătraţi în Capitală evaluat la 286.407 lei şi un garaj estimat la 4.600 lei.

Potrivit declarației privind averea și proprietățile, conform celor de la adevarul.md pe parcursul anului 2011, Negruţa şi familia sa au acumulat venituri salariale de circa 220 mii lei. Ministrului i-a rămas în proprietate casa de locuit din Truşeni, care însă s-a mărit cu câţiva metri pătraţi.

Dacă în declaraţia de avere pentru anul 2010 era menţionat că această casă are 148 m.p., în declaraţia pentru 2011 apare cifra de 152,6 m.p. Fiind un domiciliu impunător, Negruță a indicat o valoarea a casei de doar 33 de mii de lei, sau puțin peste 1500 de euro. Aceeași sursă, informează că în ultima declarație, pentru anul 2012 relevă că Veaceslav Negruţa a avut în 2011 un venit salarial de 128.602 lei din munca în calitate de ministru şi 841 lei din activitatea didactică în cadrul Academiei de Studii Economice din capitală. Potrivit declaraţiei, soţia sa Eugenia a încasat 155.000 de lei din munca în calitate de contabil/expert.

De asemenea, Negruţa a obţinut alte 41.600 de lei din înstrăinarea unui autoturism şi a declarat iarăşi că deţine un teren extravilan în comuna Truşeni, municipiul Chişinău, cu suprafaţa de 600 metri pătraţi, estimat la 123.000 lei.În acelaşi timp casa de locuit din aceeaşi localitate, Trușeni, cu suprafaţa de 152,6 metri pătraţi are deja o valoare de aproape un milion de lei, precum a indicat Negruță în declarația de avere din anul 2012.

Aminitim că, conform Ziarului de Gardă, pe 29 martie 2016 printr-o decizie definitivă a Curții Supreme de Justiție (CSJ), fostul ministrul al Finanțelor, Veaceslav Negruță, era condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz de serviciu, cu lipsirea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de cinci ani. Negruță a fost învinuit de faptul că, în perioada când ocupa funcția de ministru, nu a luat decizia de a ataca la CSJ o hotărâre judecătorească a Curţii de Apel (CA) Chişinău, prin care Pantelei Sandulachi, deputat în primul Parlament, pe atunci membru al PLDM, partid care-l delegase pe Negruță în funcția de ministru, primea 400 de mii de euro drept despăgubiri, dar şi pentru că a permis executarea hotărârii când aceasta nu era încă definitivă. În consecinţă, 400 de mii de euro, echivalentul la acea oră a 6,2 milioane de lei, au ajuns pe conturile lui Sandulachi. Deşi, ulterior, CSJ anula acea hotărâre, precizând că fostul deputat merita doar o mie de euro, banii care i-au intrat în conturi nu au mai fost recuperaţi.

Solicitat de de aceeași sursă, purtătoarea de cuvânt a PAS, Aurica Jardan, a comunicat că „Veaceslav Negruță a fost condamnat de o justiție nedreaptă”, dar și că în momentul numirii în funcția de consilier, Negruță nu va avea interdicții legale pentru a ocupa funcții publice.

Conform unor date pe site-urile destinate vânzărilor imobilelor, o astfel de casă ar costa nu mai puțin de 300.000 EURO. Veaceslav Negruță deocamdată nu a comentat de ce nu a indicat în declarația de avere, prețul real al imobilului!

sursa: Sinteza.org

 

loading...

Comments are closed.