Economic

(video) Un europarlamentar cere Comisiei Europene adoptarea unui proiect de 1 miliard de euro pentru Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Eurodeputatul francez, Dominique Martin solicită Comisiei Europeane, validarea unui proiect de 1 miliard euro pentru R. Moldova. Solicitarea aparține unui grup de 7 ONG-uri din Republica Moldova, care a reușit să introducă subiectul construcției a 100 de km de autostradă în R. Moldova, pe agenda de lucru a Parlamentului European și a Comisiei Europene.

După ce au fost organizate un șir de evenimente tematice, dezbateri, obținute scrisori de susținere a administrațiilor locale reprezintante a peste 7 mln cetățeni, deplasări și întâlniri cu funcționari și deputați ai Parlamentului European, subiectul autostrăzii din R. Moldova a ajuns pe agenda de lucru a Comisiei Europeane și a Băncii Europene de Investiții. Acum pe baza Indicative TEN-T Investment Action Plan, se poate finanța începerea studiul de fezabilitate iar ulterior și includerea autostrăzii Iași-Chișinău-Odessa în pioritățile națioanale ale R. Moldova, transmite moldova9.com

Tema autostrăzii, aflată anterior și în atenția Administrației Prezidențiale de la Cotroceni, a fost expusă și de către președintele Comisiei Europene, Jean Claude Jucker, în cadrul ceremoniei de sărbătorire a 10 de ani de la înfințarea Parteneriatului Estic. Dumnealui a accentuat prioritatea dezvoltării Parteneriatului Estic, inclusiv prin componenta de infrastructură rutieră – coridorul TEN-T Odessa-Chișinău-Ungheni și interconectarea cu autostrada deja aprobată de Excelența Sa Președintele României, Târgu-Mureș-Iași-Ungheni, care urmează si fie conectată cu segmentul Budapesta-Viena-Munchen.

Ideea autostrăzii, a fost introdusă în agenda publică încă din luna decembrie 2018, de un grup de 7 ONG-uri locale (IDEP Moldova , Societatea Ecologică ”Biotica”, EcoContact, Meridian Media Group, Renaşterea Rurală, Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova și Asociația Patronală a Industriei Turismului din RM ), pe baza proprilor resurse, experienței și expertizei din diferite domenii de activitate

Miza autostrăzii constă în interconectarea prin coridorul rutier, a regiunilor Odessa-Chișinău-Iași-Târgu-Mureș-Budapesta-Viena-Munchen. Acestă conectivitate ar putea motiva inclusiv și marii investitorii să opteze pentru regiunea Est-Europeană în calitate de o zonă de investiții cu o piață mare, produse alimentare calitative, acces la infrastructură rutieră modernă, dar și a forței de muncă numeroase.

Despre această solicitare mai multe găsiţi pe site-ul oficial Parlamentului European.

loading...

Comments are closed.