(video) Vadim Brînzan se laudă cu inițiativele sale inspirate din URSS: “Guvernul Maiei Sandu trebuia să facă ceva de genul CEKA-ului sovietic”

Vadim Brînzan, ministrul economiei, PAS, ACUM, Maia Sandu, ex-ministrul economiei, CEKA, NKVD, KGB, URSS

Ex-ministrul economiei, Vadim Brînzan, s-a lăudat pe data de 20 noiembrie curent în cadrul emisiunii Politica de la TV8, că a venit cu inițiativa de a crea în Republica Moldova tribunale de tipul CEKA-urilor sovietice. Declarația lui Brînzan l-a șocat pe un fost judecător al Republicii Moldova la CEDO.

“Trebuia de creat un tribunal, ceva de genul la рев воен совет (n.r. Comisia Extraordinară pentru Combaterea Contrarevoluției şi Sabotajului în Rusia, pe scurt CEKA), un tribunal pe care am fi împuternicit câțiva procurori și judecători, oferindu-le protecție de stat, cu anumite responsabilități și drepturi, pentru a începe să curețe sistemul judiciar.”, a declarat Brînzan.

Declarația lui Brînzan l-a șocat pe fostul judecător al Republicii Moldova la CEDO, Stanislav Pavlovschi, care a intervenit în timpul emisiunii cu un comentariu.

“Tribunal de tipul рев воен совет cu împuterniciri speciale pentru judecători și procurori? Sunt șocat.” a comentat Pavlovschi.

Totuși ideea lui Brînzan a fost respinsă de frica partenerilor din Occident, care ar fi criticat o astfel de inițiativă inspirată dintr-un regim totalitar, precum a fost cel din URSS.

La 20 decembrie 1917, la inițiativa lui Vladimir I. Lenin era creată Comisia Extraordinară pentru Combaterea Contrarevoluției şi Sabotajului în Rusia, pe scurt CEKA – prima formă în care a funcționat cunoscutul KGB – poliția politică sovietică. Fără acest serviciu sângeros, cum îl descriu istoricii, regimul totalitar sovietic nu s-ar fi menținut la putere. Mai târziu CEKA a fost redenumit în NKVD – Comisariatul Poporului pentru Afacerile Interne, iar în 1954 a devenit cunoscutul KGB – Comitetul Securităţii Statului.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share