VIDEO // Vadim Brînzaniuc, candidatul PSDE, anunță un plan de regenerare urbană a capitalei: ”În patru ani, vom reabilita întreg fondul locativ din Chișinău”

Vadim Brînzaniuc, candidatul PSDE, anunță un plan de regenerare urbană a capitalei: ”În patru ani, vom reabilita întreg fondul locativ din Chișinău”

Candidatul Partidului Social Democrat European pentru funcția de primar al Capitalei, Vadim Brînzaniuc, dă asigurări că, în următorii patru ani, va implementa în Chișinău un plan amplu de regenerare urbană, care prevede reabilitarea întregului fond locativ din oraș. În total, pentru acest proiect, va fi alocat aproximativ un miliard de lei. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, organizată astăzi, 18 octombrie.

Potrivit lui Vadim Brînzaniuc, planul de reabilitare urbană prevede modernizarea fațadelor și termoizolarea tuturor blocurilor, reabilitarea scărilor și a rețelelor inginerești, înlocuirea lifturilor, amenajarea locurilor de parcare și a terenurilor de joacă, precum și reparația tuturor drumurilor de acces în curți.

„Capitala trebuie schimbată la față. Cea mai mare problemă a actualei administrații este faptul că nu are o viziune clară, pe termen mediu și lung, în ceea ce privește dezvoltarea Chișinăului. Este și cazul administrării fondului locativ municipal, adică blocurile, curțile de bloc din Chișinău și zonele din proximitatea lor. Acest domeniu a fost abandonat complet, a fost uitat cu desăvârșire de toate administrațiile de până acum, inclusiv de actuala administrație. În total, anual, din bugetul municipal va fi alocat un miliard de lei pentru reabilitarea fondului locativ. Vă dau asigurări că știu cum să fac rost de acești bani, pentru a rezolva această problemă, pe care eu o consider prioritară”, a declarat Vadim Brînzaniuc.

Candidatul PSDE susține că pentru implementarea acestui program va folosi experiența acumulată în perioada în care a deținut funcția de consilier al primarului Sectorului 4 al municipiului București.

„Prieteni, știți foarte bine că după că după ce am fost pretor la Buiucani, timp de trei ani, după ce am văzut cum arată „managementul” lui Ion Ceban, am mers să fac administrație locală la București, unde am fost consilier al primarului PSD Daniel Băluță. Acolo am acumulat o experiență prețioasă în ceea ce privește administrarea banilor publici, dar ceea ce e cel mai important, cum poți să atragi investiții și fonduri inclusiv nerambursabile. În patru ani, Primăria Chișinău nu a reabilitat nicio bloc. Zero. În același timp, doar pe parcursul anului 2022, Primăria sectorului 4 a reabilitat 200 de blocuri. În 2023, a reabilitat alte 200. Timp de un an au fost reabilitate 400 de blocuri pentru care au fost alocate peste 250 de milioane de euro”, a declarat Vadim Brînzaniuc.

Brînzaniuc a mai spus că, în paralel, va demara elaborarea unui nou Plan Urbanistic General, care va prevede inclusiv extinderea fondului locativ spre suburbii.

„În același timp, voi încerca să găsesc un consens larg cu companiile imobiliare și de construcții. Trebuie să le oferim un climat de lucru normal, să le oferim claritate și posibilitatea să ajute la dezvoltarea Chișinăului, în baza unor noi reguli, care să îi avantajeze și pe ei, dar și să nu afecteze în niciun fel interesul cetățeanului. De asemenea, voi demara un amplu proiect de reformare a întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ și voi crea, în cadrul Primăriei o singură structură municipală de gestionare a fondului locativ. Vreau să fac din Chișinău un oraș frumos, cu blocuri frumoase”, a adăugat Vadim Brînzaniuc.

Total
0
Shares
Total
0
Share