VIDEO // Valeriu Pașa, angajat în subordinea Maiei Sandu, critică ONG-urile și metoda ”Olesea Stamate”

La 16 ianuarie mai multe organizații ale societății civile au publicat un apel prin care cer Parlamentului să nu schimbe legea care reglementează numirea procurorului general. Astfel, Valeriu Pașa, numit recent în cadrul Centrului de propagandă din subordinea Maiei Sandu, a criticat poziția ONG-urilor și metoda ”Olesea Stamate”.

CNA confirmă recepționarea demersului prin care se cere ca Maia Sandu să poată primi mită

”În declarația colegilor se aduc unele critici pe care le considerăm nefondate. Poziția Comunității WatchDog.MD este că sistemul cu acordarea de punctaje a dus la vicierea mai multor concursuri publice. Această metodă ”Olesea Stamate” a discreditat însăși idea de concursuri publice și trebuie să dispară din practica legală. Considerăm că, Parlamentul trebuie să nu renunțe la această inițiativă. În schimb cerem stoparea practicii vicioase instituite de președinta Comisiei juridice de a vota legi esențiale pentru domeniul justiției fără organizarea de consultări publice pe platformă parlamentară. Cerem forului legislativ organizarea unor dezbateri transparente cu invitarea tuturor părților interesate. Amintim experiența toxică a votării practic pe ascuns a unor modificări esențiale a rolului Procuraturii Anticorupție, la fel fără nici un fel de consultări, în vara anului trecut. Din această cauză au fost admise erori deosebit de grave care au și condiționat în final Parlamentul să amendeze aceeași legislație la scurt timp, renunțând practic la toate modificările făcute”, este poziția asociației pe care o conduce Pașa.

Câteva zile în urmă, mai multe ONG-uri cereau retragerea proiectului de lege care prevede excluderea obligativității acordării punctajului în procedura de selecție a procurorului general. Demersul către autorități a fost lansat după ce în data de 28 decembrie 2023, a fost înregistrat proiectul de lege nr. 491, care propune ca procurorul general să fie ales exclusiv în baza votului majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și exclude evaluarea candidaților în baza unor criterii clare și a unui punctaj. Proiectul de lege a fost elaborat de un deputat al Fracțiunii ”Partidul Acțiune și Solidaritate” și votat în aceeași zi, în prima lectură, de 57 de deputați PAS.

Total
1
Shares
 
Total
0
Share