Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunțat astăzi că formațiunea pe care o conduce va veni cu inițiativa organizării unui referendum în ziua alegerilor parlamentare. Este vorba despre un scrutin consultativ în baza căruia să se obțină părerea cetățenilor vizavi de o reformă parlamentară. Aceasta ar presupune micșorarea numărului de deputați de la 101, la 61 și posibilitatea ca alegătorii să-i retragă mandatul unui deputat în momentul când acesta va dezamăgi așteptările lor.
Preşedintele formaţiunii, Vlad Plahotniuc a subliniat că PDM pregătește o inițiativă de organizare a unui referendum consultativ privind punctele reformei politice sus–menționate, control asupra deputaților și reducerea numărului parlamentarilor, concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie anul 2019.
”Am ajuns la concluzia că inițiativele noastre urmează să le discutăm, în primul rând, cu cetățenii, iar dacă ei le vor susține, ne vom consulta cu experții, cu Comisia de la Veneția, pentru a găsi împreună forma cea mai potrivită de implementare a reformei. Prima propunere a Partidului Democrat privind optimizarea Parlamentului este de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61 de deputați. Ca și în cazul reformei puterii executive, când am redus numărul ministerelor și am eliminat mai multe instituții, credem că un Parlament optimizat, mai bine structurat și organizat va deveni mult mai eficient, deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va fi mai ușor de supravegheat de către societate”, a menționat Plahotniuc.
A doua propunere a Partidului Democrat vizează controlul cetățenilor asupra deputaților.
”Mai exact, este vorba despre posibilitatea ca cetățenii să retragă mandatele deputaților, atunci când aceștia i-au dezamăgit și nu mai reprezintă în mod corect interesele oamenilor, care i-au delegat în Parlament”, a venit cu detalii liderul PDM.
Plahotniuc a explicat și de ce formațiunea pe care o conduce a evitat până acum inițierea plebiscitelor.
”Am evitat până acum inițierea unui referendum pe aceste teme, în primul rând, fiindcă am dorit să evităm cheltuirea banilor publici și, în al doilea rând, fiindcă prezența la referendumuri este în general foarte redusă și riscam să obținem un rezultat contestabil, care nu ar fi reflectat opinia majorității cetățenilor. Însă, odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie, apare un moment oportun pentru desfășurarea acestui referendum concomitent cu scrutinul parlamentar, fără să cheltuim bani suplimentari și având certitudinea unei prezențe înalte la urne”, a spus președintele PDM.
Telegraph.md amintește că în 2016, Vlad Plahotniuc a a declarat că a avut mai multe discuţii cu colegii din PDM şi le-a propus să demareze o amplă campanie de consultări cu cetăţenii, cu societatea civilă, cu politologi din ţară şi din străinătate, cu importante personalităţi naţionale şi internaţionale, astfel încât să construiască împreună o platformă şi o viziune politică adaptată realităţilor pe care le trăim, situaţiei în care se află Moldova şi nevoilor pe care le au cetăţenii.
Tot atunci, Vlad Plahotniuc a declarat că clasa politică din Moldova are nevoie să treacă printr-o transformare care să meargă în paralel cu reforma instituţională.