VIDEO // Vladimir Filat a fost achitat în cauza de spălare de bani de prima instanță

Vlad Filat, președintele PLDM
 

La 07 mai 2024, judecătorii din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile lui Vladimir Filat, învinuit de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani (art. 243 alin.3 lit.b) Cod penal).

Cauza penală a fost pornită în august 2015, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unei autosesizări.

Potrivit materialelor, Vladimir Filat, în perioada anului 2013, deținând funcţia de preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), fiind persoană publică, cunoscând că prin intermediul lui Ion Rusu, cu care era în relaţii de afinitate, deţine mijloace financiare dobândite prin acţiuni de corupţie din BC,,Banca de Economii” SA în sumă totală de 12 847 902 MDL, a convertit și a transferat mijloacele financiare, prin intermediul companiilor gestionate de către persoana interpusă Ion Rusu, pe contul companiei nerezidente ”GREENBERG QUINLAN ROSNER RESEARCH” LTD în scopul achitării serviciilor de consultanță electorală a campaniei din 2013, prestate în beneficiul PLDM.

Judecarea cauzei a durat mai bine de 5 ani, inculpatul nerecunoscându-și vina de comiterea faptei incriminate. Astfel, prin sentință din 07 mai 2024, instanța a hotărât că fapta incriminată lui Vladimir Filat nu întrunește elementele infracțiunii, acesta fiind reabilitat.

Amintim că, acuzatorii de stat au solicitat recunoașterea inculpatului vinovat de comiterea infracțiunii de spălare de bani, şi stabilirea pedepsei sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani și trecerea forțată și gratuit în contul statului contravaloarea banilor ce au constituit obiectul spălării banilor în sumă de aproximativ 13 milioane MDL. Sentința va fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău de Procuratura Anticorupție.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Vlad Filat a declarat că nu comentează sentința instanței de judecată.

Total
0
Shares
Total
0
Share