În cel de-al treilea episod al său, Alina Andronache, autoarea Vlogului unei Mame Feministe a încercat să explice mai detaliat care de fapt este istoria și semnificația sărbătorii de 8 martie, a zilei internaționale a femeii.
Ziua de 8 martie este cunoscută ca fiind ziua internațională a femeii. În această perioadă, femeilor li se dăruiește flori, cadouri, li se organizează concerte. Dar pe lângă cadouri, ziua de 8 martie semnifică o istorie a luptelor a mișcărilor feministe pentru drepturile femeilor, pentru egalitate, dezvoltare și independență.
În 1908, 15.000 de femei au ieșit la un miting în New-York cerând condiții de muncă mai bune și dreptul la vot. În august 1910, peste 100 de femei s-au întrunit la Copenhaga unde Luise Zietz, o activistă socialistă germană împreună cu colega sa Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica o dată anume. Data de 8 martie a fost aleasă abia în anul 1913. În urma acestui fapt, milioane de femei din toată lumea au protestat cerând ca drepturile lor să fie respectate.
Mulți cred că mișcarea de emancipare a avut loc doar în vest. De fapt și în Rusia astfel de mișcări au avut loc. La 8 martie 1917, un grup de femei au organizat o grevă în Sankt-Petersburg pentru a cere încheierea primului război mondial.
În anul 1977, printro rezoluție, ONU a proclamat ziua națiunilor unite pentru drepturile femeilor și pacea internațională. Ziua de 8 martie a devenit o tradiție pe plan internațional.
Dacă tot iubim femeile atât de mult, să nu arătăm doar o singură zi din an. Ci să demonstrăm dragostea în fiecare zi, să nu hărțuiți, să nu abuzați și să nu discriminați femeia.