(video) Vlogul unei mame feministe: De la ce vârstă începe educația sexuală?

alina andronache, vlogul unei mame feministe, educatie sexuala

Alina Andronache, autoarea Vlogului unei Mame Feministe în cel de-al doilea episod a abordat o temă cu care se ciocnește orice tânără familie, când și cum începi să abordezi tema educației sexuale cu copilul tău.

Educația sexuală este o temă taboo pentru societatea noastră, deseori când este rostit acest termen, se face asociere nemijlocit cu actul sexual în sine. De fapt, educația sexuală este despre anatomia corpului uman. De la concepere și dezvoltare pînă la creștere.

Majoritatea maturilor nu au avut lecții de educație sexuală cu părinții. Dar dacă au fost, păi se rezuma doar la ciclu, sarcină și protejare. Educația sexuală e un proces lung. Ar trebui să pornească din familie, de la vârsta de 2 ani de când copii încep să-și exploreze corpul și să observe că de fapt sunt diferențe dintre corpurile unei fetițe și a unui băiat. Copilul trebuie să afle care sunt diferențele dintre fete și băieți. Dacă nu știți cum, sunt multe enciclopedii în acest sens. Copilul trebuie să știe că nimeni nu are voie să îi atingă în zonele intime. Aceste lucruri trebuie să i le spună părinții din perioada timpurie.

O altă întrebare de care tare se tem părinții este “De unde am apărut?”. În cazul dat, imaginația părinților nu are limite, că au fost aduși de barză, găsiți în varză, cumpărați de la magazin, etc. etc. Copilul la această vârstă nu are nevoie de detalii multe în privința actului sexual sau a pozițiilor conceperii. Este o simplă curiozitate, ca și multe altele. Răspunsul trebuie să fie unul simplu și cât mai aproape de adevăr.

În cazul unei sarcine, mama trebuie să permită ca copilul să pună mâna pe burtica mamei, să crească legătura dintre frați și surori. Acest lucru la fel face parte din procesul de educație sexuală.

Copilul este o fire foarte curioasă, care zilnic explorează lumea. Astfel le apar multe întrebări și e logic ca aceste întrebări să fie adresate părinților, copii au încredere în părinți. Prin eschivarea de la răspuns, sau oferirea unui răspuns fals, copii rămân dezamăgiți și nu vor mai apela la părinți pentru a afla răspunsurile la întrebările ce îi interesează.

Vlogul unei Mame Feministe este despre cum se combină viața de familie cu cea profesională, maternitate și feminisim, despre experiența mea de a educa copiii fără stereotipuri și cum integrez principiul egalității de gen în familie și educația copiilor.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share