Viktor Orban declară că Ungaria va deveni singura țară din UE care poartă dialog cu Federația Rusă și Ucraina

În curând Ungaria va rămâne, probabil, singura țară din Uniunea Europeană care menține relații și întreține dialogul atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, a declarat primul ministru al Ungariei, Viktor Orbán, la întâlnirea de la Kremlin cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, scrie Moldova 1.

„Numărul țărilor care pot vorbi cu ambele părți ale conflictului din Ucraina scade. Probabil că Ungaria va deveni în curând singura țară din Europa care vorbește și cu Rusia, și cu Ucraina”, a arătat șeful Guvernului ungar, având în vedere conflictul ucrainean.

„Aș dori să folosesc această ocazie pentru a discuta o serie de probleme dificile și pentru a afla poziția dumneavoastră în legătură cu problemele importante pentru Europa”, a spus premierul ungar în cadrul întrevederii.

Orban a reamintit faptul că ultima dată s-a văzut cu președintele Putin la Moscova, pe data de 1 februarie 2022, cu puțin timp înainte ca Rusia să înceapă operațiunea militară specială din Ucraina. Actuala întâlnire dintre cei doi lideri este deja a unsprezecea din ultimii zece ani, a arătat Orban.

„Însă această întâlnire este specială. De la 1 iunie, prin rotație, Ungaria deține președinția Consiliului UE”, a adăugat premierul maghiar.

„Îmi dau seama că de data aceasta ați venit nu numai în calitate de partener de lungă durată, ci și în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene. Sper că vom avea ocazia să facem schimb de opinii cu privire la construirea relațiilor bilaterale în această situație dificilă și, desigur, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la cea din direcția Ucrainei”, a spus, la rândul său, liderul de la Kremlin.

Menționăm că Bruxelles-ul și-a manifestat îngrijorarea în legătură cu vizita lui Orban la Moscova.

„Președinția rotativă a Consiliului UE nu autorizează dialogul cu Rusia în numele UE” a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, pe 4 iulie.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat la decizia premierului ungar Viktor Orban de a se întâlni vineri cu Vladimir Putin, afirmând că astfel de atitudini nu îl vor opri pe președintele rus.

„Orban nu reprezintă NATO la Moscova, ci propria sa țară”, a spus, vineri, Stoltenberg în conferința de presă premergătoare summitului NATO de la Washington de săptămâna viitoare.

El a precizat că premierul ungar a informat NATO în avans despre vizita la Moscova și că este sigur că vor avea loc discuții pe această temă și la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Washington.

Stoltenberg a reiterat faptul că Ungaria a sprijinit în trecut mai multe declarații care condamnau invazia Rusiei asupra Ucrainei.

„Este important ca toți aliații, inclusiv Ungaria, să fie de acord că Rusia este agresoarea și este responsabilă pentru război”, a subliniat secretarul general al NATO.

Total
0
Shares
Total
0
Share