Viktor Orban îl invită pe omologul său suedez în Ungaria pentru a discuta despre aderarea la NATO

Prim-ministrul ungar Viktor Orban l-a invitat pe omologul său suedez Ulf Kristersson pentru a încerca rezolvarea diferendelor care împiedică ratificarea de către Ungaria a aderării ţări scandinave la NATO, scrie Agerpres.ro

‘I-am trimis astăzi o scrisoare prim-ministrului Ulf Kristersson pentru a-l invita în Ungaria şi a discuta despre intrarea Suediei în Alianţa atlantică’, a anunţat marţi Orban pe reţeaua X (ex-Twitter).

Ungaria şi Turcia sunt singurele state membre care nu au procedat până acum la ratificare, chiar dacă Budapesta şi-a dat acordul de principiu.

Orban promisese că Ungaria nu va fi ultima care va ratifica aderarea Suediei, însă, între timp, parlamentul turc va începe marţi dezbaterea acestei ratificări.

Budapesta cere Stockholmului să înceteze politica de ‘denigrare’ şi remarcile regulate cu privire la guvernul Orban, acuzat de derivă autoritară.

Ungaria este îndreptăţită ‘să ceară mai întâi respect de la Suedia’ înainte de ‘a se pregăti să ia o decizie pozitivă’, a declarat Orban în urmă cu câteva luni.

Şeful său de cabinet, Gergely Gulyas, şi-a arătat săptămâna trecută regretul faţă de atitudinea Suediei. ‘Suedezii nu au luat nicio măsură pentru a construi o relaţie amicală’ şi a câştiga ‘încrederea’ Ungariei, a spus el în faţa presei, declarându-se uimit că intrarea în NATO ‘nu este o prioritate’ pentru Stockholm.

Partidul socialist ungar (MSZP), de opoziţie, i-a solicitat lui Viktor Orban să ‘pună capăt acestei mascarade absurde, care dăunează considerabil imaginii Ungariei’, cerând convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului pentru procedarea la vot.

Total
0
Shares
Total
0
Share