Violenţe extreme între imigranţi şi armata spaniolă. Oamenii nu mai pun preţ pe propria viață: “Fie mor, fie trec”

Unul dintre cele două puncte de frontieră terestră între Europa şi Africa – a fost scena unor violenţe extreme noaptea trecută. După ce armata spaniolă a fost mobilizată la graniţă, imigranţii marocani au încercat să treacă frontiera forţat, relatează Observator.

Cel puţin 8.000 de fugari au ajuns ilegal în ultimele zile în două teritorii care aparţin de Spania. Alungaţi de traiul greu din propriile ţări cei mai mulţi migranţi pleacă la drum cu gândul “Fie mor, fie trec”.

Sunt imaginile disperării. Mii de oameni care fug de războaie, terorism şi foamete forţează intrarea în exclavele spaniole Ceuta şi Melilla, singurele frontiere terestre ale Africii cu Uniunea Europeană. Ajung aici după un traseu epuizant, de sute de kilometri în condiţii extreme, majoritatea la dispoziţia traficanţilor şi vânzătorilor de sclavi sau ameninţaţi la orice pas să cadă în braţele teroriştilor.

Un efort care le este de multe ori fatal. Mulţi sunt scoşi fără suflare din apă, alţii reuşesc să supravieţuiască. Numai în ultimele zile, sute de copii au fost salvaţi în ultimul moment. Este şi cazul unui bebeluş care a mai primit o şansă la viaţă.

Imigrant: Am înghiţit multă apă, ne-am zbătut, ne-am zbătut mult în mare.

Aproximativ 8.000 de imigranţi au ajuns în Ceuta în ultimele zile. De 16 ori mai mulţi decât în primele 4 luni ale anului. Un sfert dintre ei, copii şi adolescenţi.

Pentru a face faţă invaziei, armata a fost mobilizată la graniţa cu Marocul. Suparati ca nu mai pot trece punctul de frontieră, mulţi imigranţi s-au luat aseară la bătaie cu forţele de ordine.

S-a ajuns în această situaţie după ce Marocul le-a deschis larg graniţa cu Spania, nemulţumit că un important lider din Sahara Occidentală a fost primit în ţara vecină pentru a se trata de COVID-19.

Isa Brasero, purt.cuv Crucea Roşie: Nu am văzut un aflux de o asemenea magnitudine.

Speră că, odată cu ridicarea măsurilor de carantină impuse de pandemie, îşi vor găsi de muncă în Spania. Numai că nu sunt primiţi cu braţele deschise. De cele mai multe ori, trebuie să facă cale întoarsă.

Imigrant: Speram că odată ce ajungem vor avea grijă de noi. Acum ne spun că trebuie să ne întoarcem. Refuz, mă înspăimântă.

Localnicii din cele două exclave spaniole sunt disperaţi. Fugarii au ocupat plaja, străzile, parcurile şi atacă forţele de ordine, dacă încearcă să îi strângă din oraş.

Total
0
Shares
Total
0
Share