Social

Violeta Ivanov: 80% din deșeurile din Republica Moldova pot fi reciclate

Pinterest LinkedIn Tumblr

Optzeci la sută din deșeurile aflate pe teritoriul Republicii Moldova pot fi reciclate, dacă se va depune suficient efort. Actualmente, doar 10 la sută din deșeuri sunt reciclate. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2, transmite IPN.

Deputatul democrat Violeta Ivanov a declarat că în Republica Moldova deșeurile sunt clasificate ca deșeuri cu randament caloric scăzut, numite de specialiști drept „sărace”. „Adică producem foarte mult plastic, hârtie, sticlă. Cu părere de bine – mai puține deșeuri galvanice, care ne-ar da o bătaie de cap în plus pentru reciclarea lor”, spune parlamentara. Potrivit ei, deșeurile biologice pot fi reutilizate prin fermentarea anaerobă și producerea biogazului care poate fi utilizat în calitate de energie termică sau electrică.

Victor Gălușcă, șeful Serviciului protecția solului și subsolului din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, susține că actualmente doar 10 la sută din deșeurile din Republica Moldova sunt reciclate și recuperate, celelalte 90 la sută sunt transferate la gunoiștile autorizate sau neautorizate.

Partidul Democrat planifică să organizeze, la sfârșitul acestei săptămâni, o acțiune de ecologizare în toate localitățile din ţară, în care va implica voluntari. Genericul acțiunii este: „Mediul care contează. Arată că îți pasă”. Acțiunea de ecologizare este planificată pentru sâmbătă, 28 aprilie.

loading...

Comments are closed.