Viorel Cernăuțeanu afirmă că bărbatul omorât în sectorul Rîșcani nu era anunțat în căutare când a intrat pe teritoriul Moldovei

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a venit cu noi detalii despre persoana care a fost omorâtă în sectorul Rîșcani. Potrivit lui, cetățeanul turc a intrat pe teritoriul Republicii Moldova în 2022, prin regiunea transnistreană, scrie Moldova 1.

Atunci, pe numele lui nu era emis niciun mandat de arestare sau extrădare internațională. Mai mult, șeful IGP precizează că motivul pentru care victima se afla la libertate este legată de tergiversarea examinării dosarului în instanță.

”În 2022 persoana încă nu era anunțată în căutare când a intrat pe teritoriul Republicii Moldova prin segmentul transnistrean. La acea etapă noi am lucrat în regim bilateral cu Marea Britanie. Eu personal am avut trei întâlniri cu partenerii din Marea Britanie la capitolul respectiv. Colegii mei la fel au avut. Ultima discuție la acest subiect au fost cu colegii din Marea Britanie acum o lună. Când a fost reținut prima dată persoana a stat șase luni de zile în custodie a organelor de drept. Deci a fost reținută persoana în cauză la expirarea termenului de șase luni el a fost eliberat de către instanțe. S-au întreprins alte acțiuni prin schimb de informații cu Marea Britanie ca să nu admitem persoana în cauză să rămână în libertate, fiind reținută repetat”, a menționat șeful IGP.

Cernăuțeanu a spus că începând cu 2020 și alte persoane anunțate în căutare internațională au încercat să refugieze pe teritoriul Republicii Moldova.

”Am comunicat și anterior conducerii că este necesar ca Inspectoratul General de Migrație să examineze o altă alternativă pentru ca termenul de examinare a solicitării de azil în cazul unor astfel de persoane periculoase să fie încadrat în niște termeni limite de până la 30 de zile. Iar când vorbim de acțiuni de extrădare și solicitări de azil, acest termen să fie de până la șase luni, ceea ce ne permite să ținem în arest persoana”, susține el.

Total
0
Shares
Total
0
Share