Viorel Gherciu s-a răzgândit? Ministrul Agriculturii susține că nu va demisiona

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, neagă zvonurile precum că ar intenționa să își prezinte demisia, zilele acestea. „Nu sunt adevărate, este un fals”, a declarat ministrul, pentru UNIMEDIA.

Viorel Gherciu susține că nu intenționează să demisioneze din funcția de ministru al Agriculturii, iar zvonurile care au apărut în spațiul public ar fi false. „Nu sunt adevărate, este un fals, nu înțeleg cui îi sunt pe potrivă aceste jocuri și cine pune presiunea asta”, a precizat ministrul, pentru UNIMEDIA.

Astăzi s-a vehiculat, în baza unor informații din interiorul MAIA, că ministrul Viorel Gherciu și-ar fi scris deja cererea de demisie din funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, iar anunțul despre plecarea sa ar putea fi făcut chiar astăzi.

Contactată pentru un comentariu, VLADIMIROV Nadejda, asistenta ministrului Agriculturii, nu a răspuns la apelurile telefonice.

”În ultimele zile, în plină criză în domeniul agricol, ministru s-a aflat în vacanță, iar începând cu ziua de ieri a revenit la biroul său, însă nu pentru a-și continua activitatea, dar pentru a se pregăti de demisie”, susține sursa din interiorul MAIA.

Demisia ministrului a fost solicitată de către mai mulți agricultori, inclusiv prin intermediul AO Forța Fermierilor în fruntea căreia este Alexandr Slusari. Totuși, eventuala demisie a fost accelerată de evenimentele din ultimele zile, după ce s-a aflat că Viorel Gherciu și-a dat acordul pentru lichidarea Universității Agrare de Stat din Moldova, unica instituție de învățământ superior în domeniul agrar.

Acordul privind lichidarea primei Universități agrare din țara noastră a fost dat fără consultarea rectoratului, profesorilor, studenților și absolvenților UASM, precum și fără dezbateri publice.

Despre acordul semnat de către Viorel Gherciu s-a aflat tocmai ieri, în timpul unei ședințe despre lichidarea UASM.

Membrii asociației Forța Fermierilor amintește că sectorul agrar este unul de importanță strategică pentru R. Moldova. Organizația condamnă intenția autorităților de a comasa Universitatea Agrară, instituție care urmează să fie absorbită de Universitatea Tehnică din Moldova. Reprezentanții fermierilor susțin că, din contra, în studierea domeniului e nevoie de modernizare și investiții, scrie agora.md

„Evident că întregul sistem de învățământ superior, inclusiv Universitatea Agrară, are nevoie de modernizări. Asociația noastră consideră că aceasta instituție, după modelul țărilor dezvoltate, trebuie să aibă un profil practic, să fie mai aproape de realitățile agriculturii autohtone și să fie mult mai bine finanțată, ceea ce ar permite rezolvarea problemei cu lipsa de cadre. Însă, încercarea de a lichida cea mai veche instituție de învățământ din țară organizația noastră tratează ca lipsa crasă de respect față de sectorul strategic”, notează reprezentanții Forței Fermierilor într-o declarație publică.

Asociația amintește că agricultorii sunt printre principalii producători ai țării și, în plus, aceștia asigură securitatea alimentară a țării.

„Domeniul agroalimentar asigură aproximativ 50% din export, oferă peste 35 % din numărul total de locuri de muncă și contribuie cu circa 21 % la formarea PIB-ului. În acest context, condamnăm atitudinea sfidătoare față de ramura tradițională a țării, care în prezent asigură și supraviețuirea localităților rurale. Însuși este alarmant faptul că a apărut asemenea ideea privind dispariția Universității Agrare”, notează asociația.

Organizația își manifestă speranța că Guvernul va respinge propunerea privind absorbția Universității Agrare.

Amintim că la 27 iunie curent, Ministerul Educației a anunțat lansarea reformei „Universități Moderne”, care prevedea printre altele și reorganizare prin absorbție a mai multor instituții de cercetare și universități. Potrivit comunicatului instituției, reorganizarea instituțiilor de învățământ este planificată între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii. Admitere la studii superioare se va desfășura doar în instituțiile reorganizate, iar transferul studenților se va finaliza până la începutul noului an de studii.

Intenția este dur criticată de reprezentanții instituțiilor afectate de aceste măsuri. În acest sens, reprezentanții Universității de Stat din Tiraspol, Universității Agrare și a celei din Taraclia, au venit cu mesaje publice prin care cer autorităților să renunțe la această intenție.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share