Viorel Morari vs. Stoianoglo, Popov și restul: Care este miza luptei din/pentru Procuratură

Viorel Morari și-a început cariera de procuror în anul 2002, iar ulterior a deținut diverse funcții de conducere în cadrul Procuraturii Generale (PG), Procuraturii Anticorupție (PA) și a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), ca în 2016 să preia șefia PA.

În primăvara anului 2019, printr-o scrisoare anonimă, preluată de mai multe instituții media, Viorel Morari a ajuns să fie acuzat de implicare într-o tentativă de preluare a unei afaceri. Atunci, Procuratura Anticorupție a respins cele invocate în scrisoare și le-a calificat drept o tentativă de a „denigra imaginea instituției”. În aceeași zi, șeful PA și-a dat demisia, însă, la scurt timp, a cerut anularea ordinului de eliberare din funcție, pe motiv că a fost executat greșit. A mers chiar și în judecată, iar în septembrie 2019, „ca urmare a tranzacției de împăcare amiabilă”, a fost restabilit în funcție de Dumitru Robu, la acel moment procuror general interimar numit de ACUM, actualmente procuror general interimar numit de PAS.

Revenirea sa la Procuratura Anticorupție nu a durat mult, dat fiind faptul că, în 2019, Alexandr Stoianoglo candidează la funcția de procuror general, fiind desemnat învingător de către Comisia de selectate, condusă de Olesea Stamate, apoi numit în funcție, prin decret prezidențial. Ulterior, la 9 decembrie 2019 – la câteva zile de la învestirea în funcție a noului procuror general Stoianoglo, PG a demarat un control complex la PA și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), iar Morari a fost înlăturat pentru o lună din funcția de șef al PA și delegat la PG.

La 26 decembrie 2019, procurorul general Alexandr Stoianoglo, în temeiul a 2 acte de sesizare înregistrate la PG, a pornit urmărirea pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, bănuit în comiterea acestor fapte fiind Viorel Morari.

Potrivit RISE Moldova, în primul dosar, care a fost trimis în judecată, Viorel Morari a fost învinuit de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale. Dosarul a fost inițiat în urma unui denunț depus de un fost procuror anticorupție, care a spus că Morari i-ar fi cerut să falsifice probe într-un dosar penal care avea legătură cu Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon.

„Viorel Morari este bănuit că, în martie 2017, a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerințelor legale, pornind un proces penal, iar ulterior și urmărirea penală, dar și falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acțiuni au fost făcute din interese personale, precum și în interesul petentului și a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiți în cauza penală privind frauda bancară – furtul miliardului și a obstrucționa cercetarea rapidă, completă și obiectivă a acestei cauze penale”, anunța PG, într-un comunicat de presă. PG mai preciza că, în cadrul urmăririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracțiunilor imputate și ar fi adus amenințări procurorului de caz.

În al doilea dosar în care a fost cercetat, Morari era bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu.

Potrivit procurorilor, Viorel Morari, prin intermediul membrilor de familiei sale și altor persoane apropiate, ar fi spălat mijloace financiare, iar, prin urmare, părinții și fratele lui s-ar fi îmbogățit cu terenuri și imobile de zeci de mii de euro.

În ianuarie 2020, Viorel Morari a fost învinuit de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale. Tot atunci, Procuratura anunța că a inițiat încă un dosar, pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu. Un an mai târziu, i-a fost înaintată învinuirea de exces de putere, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate.

Viorel Morari a stat în arest mai bine de o lună, iar la mijlocul lunii februarie a fost eliberat de sub control judiciar în sala de judecată, după ce magistrații au respins solicitarea procurorilor de a prelungi arestul cu 60 de zile.

În ianuarie 2021, Morari a fost reținut din nou, fiindu-i înaintată o nouă învinuire și anume era acuzat de exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate.

La începutul lunii august, anul curent, reprezentanții PG au emis un comunicat prin care anunță că, prin ordinul Procurorului General din 12 august 2021 a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef PA, Viorel Morari.

Ulterior, Viorel Morari a fost demis de la șefia PA printr-un ordin al procurorului general, Alexandr Stoianoglo, după ce acesta a fost suspendat din funcție mai bine de un an şi 8 luni pe motiv că este cercetat penal.

Într-un comunicat al Procuraturii Generale se arată că, „decizia survine ca urmare a neexprimării de către acesta a unei opțiuni pentru o altă funcție de procuror pe care să o ocupe după expirarea, la 26 aprilie 2021, a mandatului de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Potrivit legislației, numitul urmează să parcurgă toate procedurile inerente etapei respective și să încaseze compensațiile bănești pentru concediile anuale nefolosite. În caz de dezacord cu prevederile ordinului, acesta poate fi contestat în condițiile legii”.

Dosarul ”VENTO”

Acum trei ani, sub conducerea lui Viorel Morari, Procuratura Anticorupție dispunea scoaterea judecătoarei Maria Tertea de sub urmărire penală și clasarea dosarului în care aceasta era cercetată pentru fals în declarații.

Mai mult, în anul 2019, aceeași judecătoare a prelungit mandatul de arest în privința lui Igor Borș. Amintim că, frații Borș au fost reabilitați recent în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.

Prin urmare, în loc să se abțină de la examinare, judecătorul de instrucție a respins demersul procurorului, eliberându-l pe șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, din detenție preventivă.

Ultimul a fost reținut pe 19 ianuarie, în aceeași zi fiind pus sub învinuire pentru exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate.

Toate aceste acțiuni, potrivit probatoriului, au fost comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării „VENTO”, iar acesta ar fi acționat în coparticipare cu un procuror din subordine, doi polițiști și alte persoane.

Co-proprietarul rețelei, Igor Borș spunea anterior că s-a încercat un atac raider asupra companiei și că în spatele acestuia ar fi fost Viorel Morari care a legat dosarul de o presupusă legătură dintre Borș și Veaceslav Platon. Omul de afaceri spunea că după ce a ieșit din închisoare a discutat la subiect cu Vladimir Plahotniuc.

Reținerea lui Stoianoglo

Alexandr Stoianoglo a fost reținut în data zilei de 5 octombrie 2021. Procurorul General a fost escortat de mascații SIS direct din clădirea Procuraturii Generale.

Victor Furtună, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, a declarat că împreună cu ofițerii SIS a efectuat percheziții la biroul de serviciu al lui Alexandr Stoianoglo și a fost dispusă reținerea acestuia, într-o cauză penală pornită pe patru capete de acuzare. Este vorba despre abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent. De la biroul procurorului general au fost ridicate mai multe bunuri care urmează a fi examinate.

Mascații de la Serviciul de Informații și Securitate au descins atunci cu percheziții la Procuratura Generală după ce Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună să verifice informațiile descrise într-un denunț penal, depus de către deputatul PAS Lilian Carp împotriva procurorului general. La doar câteva ore, Furtună a inițiat dosar penal. Stoianoglo și toți adjuncții săi au fost suspendați din funcții, iar perchezițiile la Procuratură și la domiciliul lui Stoianoglo au început imediat.

În denunțul său, deputatul Lilian Carp a cerut investigarea Procurorului General sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și corupție pasivă. Mai exact, potrivit deputatului PAS, Stoianoglo a semnat un raport la proiectul vizând modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”. „Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, explica Carp.

Experți, avocați și jurnaliști, despre suspendarea și reținerea lui Alexandr Stoianoglo

La mijlocul lunii octombrie, anul curent, Victor Munteanu și Vasile Gafton, cei doi apărători ai Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au menționat că toate acuzațiile aduse șefului suspendat al PG nu au niciun suport legal.

Apărătorii lui Stoianoglo au menționat că toate învinuirile aduse procurorului general suspendat sunt un „fals”, calificându-le „minciuni crase” și că scopul acțiunilor întreprinse în raport cu șeful suspendat al PG este „intimidarea lui Stoianoglo și preluarea conducerii Procuraturii”.

„Ceea ce se întâmplă cu procurorul Alexandru Stoianoglo este un abuz și sfidare a legii. A avut loc o preluare ilegală a funcției de procuror general.(…) În decurs de două ore a avut loc reținerea. Înaintarea unor învinuiri absurde bazate pe materiale din presă – toată societatea trebuie să înțeleagă că aceasta a fost făcută cu scopul de a-l discredita pe Stoianoglo și de a prelua conducerea PG”, a declarat Victor Munteanu, avocatul lui Alexandr Stoianoglo.

Avocatul Promo-LEX Vadim Vieru, a comunicat pentru Ziarul de Gardă că decizia procurorului anticorupție care a dispus inițierea urmării penale în privința procurorului general Alexandr Stoianoglo a fost luată în grabă, iar reținerea lui Stoianoglo nu era necesară. Potrivit avocatului Promo-LEX, „într-un stat de drept procurorul de caz nu decide inițierea urmării penale într-o oră și 30 de minute”.

„ (…) Ce s-a întâmplat astăzi, dovedește că cineva cunoaște destul de prost Codul de Procedură Penală și CEDO. Cu așa cunoștințe, nu construiești stat de drept. (…) Ce pot spune este că într-un stat de drept procurorul nu decide pornirea urmării penale într-o oră și 30 de minute pentru că fizic nu este suficient să studiezi materialele și să apreciezi faptele astfel ca să pornești o cauză penală și reținerea procurorului general nu cred că era necesară”, a declarat Vadim Vieru.

Fostul deputat al Platformei DA, Vasile Năstase declara într-o postare pe Facebook: „Dezmățul trebuie să înceteze imediat”

Alexei Tulbure, fost ambasador la ONU și Consiliul Europei, a scris pe pagina sa de Facebook: „Noapte bună, Moldova. Asta nu e stat de drept. E o revenire la practicile lui Plahotniuc. Omul poate avea viziuni diferite de cele ale guvernării, poate comite greșeli multe și grave, însă pentru asta într-un stat de drept la om nu vin mascații. Justiția nu poate arăta așa”.

Ex-procuror-șef al Chișinăului, Ivan Diacov, a sugerat atunci că reținerea lui Stoianoglo este o reglare de conturi a fostului procuror Anticorupție, Viorel Morari, cu procurorul general, permisă de actuala putere.

„Cel mai trist în istoria cu reținerea vădit ilegală, contrară prevederilor art.166 CPP a Procurorului General Alexandru Stoianoglo este faptul că Președintele țării și Parlamentul pretinși a fi proeuropeni au apelat la serviciile celui mai odios procuror plahotniuchist V.Morari și i-au permis acestuia să-și regleze conturile personale cu P.G”, a scris Diacov într-o postare pe Facebook.

Totodată, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N4, Diacov ținea să dezvăluie rolul lui Viorel Morari în cazul Stoianoglo – „acesta dirijează din umbră foarte multe lucruri”.

Cunoscutul jurnalist, Dumitru Ciorici, a calificat aceste lupte ce se dau între Alexandr Stoianoglo și Viorel Morari – ”Războiul Clanurilor”.

Mai exact, conform lui Ciorici, la momentul de față totul pare să meargă conform planului lui Viorel Morari, prin desemnarea de către CSP, la cererea lui Viorel Morari, un procuror care să examineze declarațiile lui Alexandru Stoianoglo din briefingul de presă dinaintea reținerii sale.

Jurnalista Natalia Morari, la fel a venit cu o reacție în urma reținerii procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

„Cu așa o viteză să analizezi toate circumstanțele din cadrul PROCESULUI penal și să decizi, după doar două ore, de a porni un DOSAR penal bazat inclusiv pe o făcătură de a lui Viorel Morari și să-l arestezi pe procurorul general – asta trebuie să poți, să ai un anumit talent. Aici până și Plahotniuc poate muri de invidie. Doar că el face altceva acum – el aplaudă. Exact ca în carte – победивший дракона становится драконом”, a scris jurnalista.

Ion Sturza, fostul Prim-ministru al Republicii Moldova, este de părerea că „ceea ce a urmat este o păruială a clanurilor din interiorul sistemului. Cinică și fără multă inteligență. Aici, Stoianoglo este o victimă, și nu una colaterala.”

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandru Slusari, la fel consideră că în spatele reținerii lui Alexandr Stoianoglo s-ar afla Viorel Morari.

„Am fost și sunt pentru demisia lui Stoianoglo, care, în mare parte, a eșuat în activitatea sa. L-am criticat indiferent de conjunctura politică și niciodată, nici eu, nici colegii mei din Platforma DA, nu am încercat să cochetăm cu Procurorul General. Mai mult, sesizarea deputatului Carp se bazează pe un episod din raportul comisiei de ancheta pe Laundromat, întocmit cap-coadă de colega mea Inga Grigoriu. Dar maski-show de azi seara foarte mult îmi amintesc de perioada lui Plahotniuc. Am simțit mâna lui Viorel Morari”, a comentat Alexandru Slusari.

Morari vs Stoianoglo

Între Viorel Morari și Alexandr Stoianoglo au existat declarații acuzatoare chiar de la instalarea celui din urmă în funcția de Procuror General.

La sfârșitul anului 2020, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, venea cu mai multe acuzații în adresa Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Atunci, Morari îl acuza pe Stoianoglo de incompetență, iar acuzațiile au fost aduse în cadrul unei conferințe de presă, după ce șeful PG și-a prezentat raportul de activitate pentru un an de mandat.

În același timp, la mijlocul lunii august, anul curent, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, depunea o solicitare la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) privind desemnarea unui acuzator care să investigheze legalitatea acțiunilor procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în contextul demiterii sale.

Viorel Morari l-a acuzat pe Stoianoglo în cadrul unei conferinţe de presă de depăşirea limitelor și atribuțiilor acordate prin lege, atunci când l-a suspendat din funcţie, cu un an şi opt luni în urmă pe motiv că este cercetat penal, dar şi săptămâna trecută, când a anulat suspendarea şi a decis demiterea lui Morari din sistem.

Morari a mai spus atunci că urmărește cu atenţie ce se petrece în Procuratură și, ca procuror de carieră, considera că imaginea Procuraturii poate fi salvată prin investigarea corectă a dosarelor de rezonanţă, investigații care să conducă la finalitatea aşteptată de societate.

De cealaltă parte, Alexandr Stoianoglo, la începutul lunii octombrie, făcea publice în cadrul unui briefing de presă, secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu de pe vremea când era prim-ministră, precum și cu reprezentanți ai societății civile.

„Imediat după investirea noii guvernări PAS a fost anunțat război corupției. Prima, principala și unica țintă în acest război contra corupției am devenit chiar eu – Procurorul General, Alexandr Stoianoglo. O atare luptă cu corupția nu este întâmplătoare. Este extensia unei ample campanii regizate și coordonate în scopul blamării și discreditării Procurorului General și care a început chiar din prima zi de la numirea mea în această funcție (…) Investigând dosarul împotriva principalului mafiot din istoria Procuraturii Republicii Moldova – fostul șef al Procuraturii Anticorupție, am reușit, în condiții legale și cu suportul experților EUROPOL, să decodăm și să descifrăm corespondența de pe unul din telefoanele utilizate de către Viorel Morari. Datele pe care am reușit să le analizăm demonstrează clar cum și cu ajutorul cui, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a manipulat opinia publică și mai continuă să o facă pentru a discredita activitatea Procuraturii și a Procurorului General.”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo a dezvăluit că la începutul anului 2020 telefonul fostului procuror șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost ridicat și a fost descifrată toată informația de EUROPOL, iar Procuratura Generală a primit un raport în acest sens.

Mai mult, procurorul general susține că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, l-ar fi informat cu regularitate pe fostul șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, cu informații din cadrul instituției.

Ruslan Popov, adjunctul suspendat al Procurorului General

Pe 5 octombrie 2021, odată cu decizia procurorului anticorupție de a iniția urmărirea penală împotriva lui Alexandr Stoianoglo, prin efectul legii cu privire la Procuratură, au fost suspendați de drept și adjuncții procurorului general – Ruslan Popov, Mircea Roșioru și Iurie Perevoznic.

La 9 octombrie, șeful adjunct suspendat al PG, Ruslan Popov, cercetat penal pentru îmbogățirea ilicită (deși ANI nu a depistat așa ceva), a fost reținut pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul său. Procurorii anticorupție au deschis o cauză cu privire la îmbogățirea ilicită a șefului adjunct suspendat al Procuraturii Generale Ruslan Popov. Potrivit procurorului general interimar numit de PAS, Dumitru Robu, dosarul pe numele lui Ruslan Popov a fost pornit în rezultatul analizei informațiilor din investigațiile jurnalistice.

Ulterior, la 10 octombrie, avocații Igor Hlopețchi și Oleg Spînu au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au declarat că acțiunile procesuale care au avut loc în contextul reținerii lui Popov ar fi „lipsite de orice temei și probe”. Avocații au afirmat că „execuția conducerii Procuraturii Generale care nu a acceptat subordonarea politică, continuă” și au declarat că s-a recurs la reținere și arest în scopul intimidării clientului lor, „pentru a i se închide gura”.

Actualmente, adjunctul procurorului general suspendat, Ruslan Popov, se află în arest la domiciliu. Acesta a primit 20 de zile de arest în urma deciziei luate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au admis parțial cererea procurorilor.

Restabilirea lui Morari în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție

Avocata Poporului și ex-avocata Maiei Sandu, Natalia Moloșag, ar fi solicitat ca fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, să fie restabilit în funcție. Despre aceasta a dezvăluit deputatul BCS, Vasile Bolea, în cadrul conferinței organizate astăzi de PSRM.

„Doamna Natalia Moloșag, avocata doamnei Maia Sandu, pe care au promovat-o în funcția de Avocat al Poporului… din spațiul public aflăm că dumneaei a început să apere nu poporul, ci pe Viorel Morari, solicitând ca procurorul lui Plahotniuc să fie restabilit în funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție. Acea revanșă a oamenilor din justiție, care au făcut în această perioadă, până în 2019, o injustiție pentru Republica Moldova. Acea perioadă când am avut persoane condamnate politic, acele persoane care în acea perioadă au acaparat afaceri și au subordonat toată justiția unei singure persoane. Astăzi vedem fix aceleași metode”, a declarat deputatul Vasile Bolea, în cadrul conferinței, citat de Unimedia.

Declarația vine după ce în spațiul public au apărut informații precum că Avocata Poporului ar fi depus o cerere la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, unde este examinat dosarul lui Viorel Morari privind restabilirea sa în funcție, în care Natalia Moloșag ar fi solicitat să fie atrasă ca persoană terță în proces. Motivul invocat ar fi că „Viorel Morari este persecutat din cauza faptului că a denunțat mai multe acte de corupție”.

Astăzi arestăm, mâine evaluăm

Alexandr Stoianoglo va fi evaluat de o Comisie specială, iar odată cu el vor fi evaluați și adjuncții. Inițierea procesului de evaluare a fost decisă de Consiliul Superior al Procurorilor la solicitarea președintelui țării, Maia Sandu. Urmare a raportului de evaluare, potrivit modificărilor recente ale legii, Alexandr Stoianoglo ar putea fi demis din funcția de Procuror General.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: ”excelent”, ”bine”, ”nesatisfăcător”. Totuși, CSP, controlat de către PAS, poate refuza raportul Comisiei de evaluare, cu emiterea propunerii de eliberare a procurorului general și a adjuncților săi. Despre aceasta a anunțat Olesea Stamate, ex-ministru al Justiției, în prezent președinte al Comisiei juridici, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova.

De precizat că în prezent, Alexandr Stoianoglo se află în arest la domiciliu.

Răzbunarea lui Viorel Morari sau principala miză

Tot mai multe voci susțin că situația creată în organele procuraturii, în speciale reținerea conducerii PG și a altor persoane ”neascultătoare”, este parte a unui plan de răzbunare, iar în spatele acestor acțiuni stă anume Viorel Morari. Astfel, reținerea lui Stoianoglo, Popov, dar și a altor procurori, este o ”demonstrație de mușchi” și ”întoarcerea monedei” pentru reținerea lui Viorel Morari și perchezițiile efectuate la rudele acestuia, ultimul fiind inculpat în perioada de conducere a PG de către persoanele care ”se bucură” acum de același tratament cu dosare, mascați, rețineri, percheziții televizate și altele. Aceleași voci mai spun că Viorel Morari nu se va opri aici, iar ”procurorii lui” vor începe să ”deranjeze” rudele lui Stoianoglo și Popov, împotriva cărora vor fi înaintate acuzații absolut subiective, după care o să le fie puse cătușele răzbunătoare.

Dovada faptului că Viorel Morari este judecată pentru ”Articolul 303. Amestecul în înfăptuirea justiției si în urmărirea penală”. Sursa: instante.justice.md

Total
0
Shares
 
Total
0
Share