Viorica Dumbrăveanu este primul ministru al Sănătății care se interesează de situația Spitalului din Vorniceni

După ce Ala Nemerenco, Ruxanda Glavan și mulți alți miniștri ai Sănătății nici nu s-au opintit în interesul pacienților și a Spitalului de Ftiziopneumologie din satul Vorniceni, Viorica Dumbrăveanu devine primul ministru care se preocupă de această instituție, informează Telegraph.md

În acest sens, Dumbrăveanu a lansat recent un proiect de evaluare tehnică a Spitalului de Ftiziopneumologie din satul Vorniceni, iar în dependență de rezultatele experților vor fi alocate și resursele financiare necesare înlăturării unor probleme create încă în 2014, în perioada când Ministerul Sănătății era condus de reprezentantul PLDM.

Potrivit oficialilor de la Sănătate, Muncă și Protecție Socială, în prezent este în lucru semnarea unui contract din trei părți, ceea ce înseamnă startul proiectului propriu-zis și reînceperea lucrărilor de condiționare definitivă a Blocului Curativ nr. 2 al Spitalului din Vorniceni, după 6 ani de nepăsare din partea miniștrilor PAS, PLDM și alții.

Blocul menționat a fost dat în exploatare cu doar patru zile înainte de alegerile parlamentare 2014, după o pretinsă reconstrucție capitală. Ceremonia de inaugurare a avut loc în prezența ministrului de atunci al Sănătății, Andrei Usatîi (PLDM), directorului general CNAM, Mircea Buga (PLDM), directorului Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, autorităţilor locale şi lucrătorilor medicali.

Din datele publicate atunci, Blocul curativ nr. 2 a fost reconstruit în cadrul Proiectului de dezvoltare a bazei tehnico-materiale ”Reconstrucția clădirilor de boli tuberculoase din Vorniceni”. Costul total al proiectului constituie circa 79,39 milioane de lei, bani alocaţi din Bugetul de Stat, Fondul de Dezvoltare al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Fondul Global şi Centrul PAS.

Însă, după marea dare în exploatare s-a aflat că lucrările au fost efectuate de mântuială și cu nerespectarea caietului de sarcini, motiv din care Blocul nu a fost activat nici până în prezent.

„Deși nu era încă dat în exploatare (și nu e dat nici azi) și nu avea zare de pacient pe-acolo, stă singuratic printre pini și-și așteaptă de ani de zile destinul. 114 saloane și holuri pustii, săli de proceduri fără proceduri, săli de terapie intensivă, echipament medical neutilizat care ruginește, camere de ventilare subterane pline deja cu apă de ploaie, conducte neconforme ce vin de la sonda arteziană și ca rezultat apa nu are presiunea necesară să ajungă la etajele de sus, tablă pe acoperiș în locul oalelor de lut, piatră obișnuită în locul celei de Cosăuți, majoritatea documentelor dispărute, compania ce l-a construit falimentată și în insolvență,  sunt parte din lista neconformităților care închid acest cerc vicios”, s spus Ala Nemerenco după o vizită oficială la această instituție în toamna anului 2019, dar fără să propună și careva soluții reale.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share