Vitalie Dragancea, consilierul premierului Ion Chicu: 10 bâlbe ale dlui Alaiba

Vitalie Dragancea, consilierul premierului Ion Chicu, a scris o postare mai specială pentru Dumitru Alaiba – deputat PAS, fosta mâna dreaptă a lui Vlad Filat.

Pentru a păstra originalitatea ”disputei”, publicăm postarea consilierului:

1. Alaiba manipulează

Dle Alaiba, faceți diferență între medicii infectați în realizarea atribuțiilor de serviciu și infectați în afara serviciului. Colectați date și din alte state UE și vedeți unde se află Moldova.

Apoi amintiți-ne câte propuneri ați înaintat în decembrie 2019 la legea bugetului pentru a moderniza sistemul de sănătate.

2. Alaiba economistul

Guvernul a întreprins toate acțiunile posibile în limitele mecanismelor și resurselor disponibile. Conservarea locurilor de muncă implică menținerea consumului, adică a potențialului de cumpărare.

Ce știți dle Alaiba despre evoluția în industria automotivelor? Or în textile? Dvs & Co ați atacat exportul unui textilist din Bălți în Polonia în loc să salutați abilitatea managerului de a găsi contracte.

Dle Alaiba, care este rata șomajului azi în UE? În SUA? Ce rată a șomajului în zonele astea e prognozată de FMI și Banca Mondială și alte instituții financiare globale? Vedeți prognozele lor și recomandările lor.

Dle Alaiba, ați contribuit la blocarea creditului din Rusia – câte afaceri și câți oameni vor pierde de la faptul că 4 miliarde de lei nu ajung în economia RM?

3. Alaiba și colapsul. Oamenilor slabi le plac cuvintele tari. Așa parcă se simt mai potenți

Colapsul relațiilor RM cu UE este ținta spre care tindeți, dle Alaiba. Faceți totul pentru asta împreună cu șefa dvs de partid. ”Totul” înseamnă bârfiți.

Mai bine întrebați șefa cum a reușit să tacă în 2014 plecarea a cca 900 milioane euro din Banca de Economii și celelalte bănci.

Cât de bine prindeau cele 900 milioane euro acum pentru sistemul de sănătate și educație, pentru drumuri, apeducte și stații de irigare.

Acum e criză economică. Atunci a fost colaps al sistemului bancar.

4. Alaiba și miliardul dnei Sandu

Dle Alaiba – iată cele mai mari reușite ale premierul Sandu.

A reușit să promită creșterea tarifelor pentru gaze naturale și energie electrică. Creștere mare. Dle Alaiba, întrebați producătorii cât de mult îi afecta creșterea tarifelor la gaze cu vreo 35%. Nu mă îndoiesc că știți care este ponderea resurselor energetice în industria conservelor, a lactatelor, în panificație, producerea sticlei, automotive. Cum avea să afecteze costul energie de exemplu factura pentru apă or costul transportului.

Întrebați consumatorii casnici câtă fericire le aducea acum o factură cu 35% mai mare pentru energie și alta pentru apă și canalizare.

Guvernul Sandu nu planifica nimic – ei nici măcar nu știau în noiembrie câți funcționari publici nu-și ridicase salariile pentru septembrie. Au acumulat restanțe la salarii la calea ferată și alte organizații.

5. Alaiba și minciunile

Dle Alaiba, de ce vorbiți doar despre creditul rusesc.

Cum rămâne cu creditul de la FMI? Apropos, fără angajamente de a crește tarifele pentru energie.

Dle Alaiba, ați citit angajamentele cu FMI? Nu vreți să le contestați la Curtea Constituțională? RM și-a asumat angajamente și în Acordul de Asociere cu UE – examinați și interpretați efectele lor. Dacă tot ați pornit pe constituționalitate mergeți pe toate acordurile. Iar noi vă vom urmări activitatea excepțională, cu drag.

6. Alaiba juristul. Să fie clar – dl Alaiba e și jurist

ONG –urile de specialitate și dl Alaiba – înseamnă toată expertiza juridică și opinia lor este una incontestabilă.

Între timp guvernul și ministerul justiției s-au rătăcit și comunică cu Comisia de la Veneția și acolo nu sar scântei.

Dle Alaiba – poate Comisia de la Veneția e incompetentă? Or poate a fost coruptă?

7. Alaiba și transparența

Dle Alaiba – să facem o comparație.

Dvs ne arătați exact ce anume guvernul nu a comunicat despre decizii și raționamente. Ne corectăm imediat.
Apoi ne arătați ce ați făcut dvs în ultimile 3 luni. Pe zile. Să înțelegem înălțimea zborului dvs.

Să știți că majoritatea jurnaliștilor ne spun că au cu noi o legătură mai bună și un schimb de info mai activ decât cu guvernul precedent.

Răspundem la apeluri. Oferim clarificări pe subiecte și decizii. Comunicăm sâmbăta și duminica.

8. Alaiba și contrabanda

Dl Alaiba afirmă că dna Sandu a pus schemele de contrabandă în congelator. Dar ce a făcut cu contrabandiștii? Unde-s numele lor? Unde e congelatorul cu contrabandiști și scheme?

Dle Alaiba – dacă aveți așa cifre exacte (și nu sunteți un mincinos) vă îndemn să mergeți la procuratură. Așa trebuie să facă orice cetățean. Mai cu seamă un deputat. Dacă vă temeți, merg cu Dvs.

Sper că procuratura se va autosesiza și îl va invita pe dl Alaiba să împărtășească probele despre sute de milioane de țigări.

9. Alaiba și corupția

Dl Alaiba e puțin poet. ”Corupția e pandemie” – frumos!

Dle Alaiba, sunt de acord. Haideți să întrebăm procuratura despre scheme ne-deschise.

Între timp poate o întrebați pe șefa dvs de partid despre anul 2014: despre devalizarea băncilor și furtul miliardului. Dacă vă spune că nu a votat, or nu a fost la ședință întrebați-o de ce nu a strâns atunci un briefing (acum le face zilnic) și nu a anunțat despre furtul banilor din bănci. Întrebați-o de ce nu a făcut zarvă în calitate de membru al guvernului când se concesiona aeroportul?

Ce compromis a făcut atunci dna Sandu cu bunul simți?

10. Alaiba și imixtiunile

Dle Alaiba – am convenit că sunteți (și) jurist. Ori de câte ori observați o imixtiune (și nu vi se năzare) mergeți la Curtea Constituțională. Ați mai mers acolo. Contestați și demonstrați-vă dreptatea. Doar nu vreți să credem că vorbiți aiurea pentru că nu aveți ce face.

Nu apreciați pripit slăbiciunea guvernului. Poate guvernul nici nu a încercat să vă demonstreze tărie. Poate guvernul simplu nu e de acord cu dvs și nu acordă mare atenție zgomotului public care-l faceți.

Guvernul e subordonat cadrului legal național.

Iar dvs dle Alaiba sunteți subordonat dnei Sandu – de asta nu îndrăzniți să o întrebați de aeroport, or de miliard și frauda bancară.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share