Vitalie Sprînceană, despre acordul cu Ambasada SUA privind înstrăinarea fostului Stadion Republican: „A fost scris de Chat GPT sau pur și simplu a fost compus undeva la o beție la Entourage”

Astăzi, 10 iulie, Guvernul va aproba acordul privind vânzarea terenului Stadionului Republican către Guvernul SUA. Activistul civic Vitalie Sprînceană a făcut o declarație critică în acest sens, subliniind lipsa de transparență și detalii esențiale în document.

Vitalie Sprînceană a evidențiat că din document lipsește suma tranzacției, sugerând că terenul va fi vândut mult sub prețul său de piață.

Sprînceană a criticat dur calitatea textului acordului publicat pe site-ul Guvernului, descriindu-l ca pe o lucrare juridică de proastă calitate.

El a atras atenția că documentul reflectă atitudinea reală a Guvernului față de cetățeni, considerând că aceștia nu merită un document coerent. Sprînceană a subliniat absența transparenței și a discuțiilor publice în procesul de tranzacție și a criticat refuzul Cancelariei de Stat de a furniza informații despre negocieri, justificat prin motive care ar prejudicia relațiile internaționale.

Activistul a menționat că toate aceste acțiuni construiesc un precedent periculos pentru viitor. Cu toate acestea, el a recunoscut că protestele și solicitările cetățenilor au avut un impact, determinând ambasada SUA să cedeze o bucată de teren pentru amenajarea unui parc și să promită păstrarea porților de intrare ale stadionului.

Sprînceană a concluzionat că negocierile între Guvernul Moldovei și cel al SUA ar fi trebuit să fie transparente și democratice, fără a semăna cu înțelegeri secrete între coțcari.

“T de la Transparență, R de la Respect și F… de la F.ck You…

Azi, 10 iulie, Guvernul va aproba acordul privind ”vînzarea” terenului Stadionului Republican către Guvernul SUA.

Din document lipsește un punct extrem de important: suma tranzacției – lucru care arată, probabil, că terenul, așa cum ziceam anterior, va fi vândut mult sub prețul său de piață

(Mă rog, dacă ne amintim că același guvern era gata să dea Patriarhiei Române pe gratis, adică de pomană, unul din cele două blocuri ale Bibliotecii Naționale, atunci orice sumă de bani, măcar și o monedă rotundă de 10 lei obținută de guvern pentru terenul de pe strada Tighina e tot mai bine decît nimic…)

Textul acordului, publicat pe site-ul guvernului, e o lucrare juridică atît de proastă încît te miri dacă a fost scris de Chat GPT sau pur și simplu a fost compus undeva la o beție la Entourage. De exemplu, punctul 1 zice că suma tranzacției este cea indicată la punctul 3.

Dar punctul 3 nu doar că nu conține nici o sumă – ci este despre altceva: despre beneficiile economice și de mediu ale proiectului.

Evident, n-o să găsiți analiza impactului ecologic al proiectului în acest punct pentru că, centrul argumentării este despre ”consolidarea parteneriatului și relațiilor bilaterale” dintre Moldova și SUA. Aș dori să văd formula de calcul care, cînd adună eliminări de noxe, zgomot urban, impactul betonării unui spațiu verde obține la final…”consolidarea parteneriatului”.

Documentul acesta, scris atît de prost, reprezintă însă expresia atitudinii reale a guvernului față de propriii cetățeni.

Nu merită nătărăii ăștia de cetățeni moldoveni un document închegat și coerent (alta e problema că guvernul nu poate scrie astfel de documente!), pentru că nu înțeleg ei că, atunci cînd e vorba de a cumpăra atenția fratelui mai mare…apu trebu să fii gata să dai și izmenele… (așa a fost și în alte vremuri).

Felul în care se face această tranzacție: în absența totală a unui proces de discuție publică (deși au fost multiple cereri), în absența transparenței procesului (la una din solicitările noastre privind prezentarea informației despre negocierile dintre guvern și ambasada SUA, Cancelaria de Stat ne-a refuzat sub pretextul halucinant că asta ar ”prejudicia relațiile internaționale”- am acționat în judecată Cancelaria pentru răspunsul ăsta nesimțit), fără a prezenta suma tranzacției și modul în care aceasta s-a format, cu suprimarea procesului democratic de adoptare a deciziei (sub pretextul că SUA sînt aliatul nostru strategic iar cetățenii care vor transparență și participare sînt niște nătărăi) – toate astea construiesc un precedent care poate fi repetat extrem de ușor de alte guvernări…

O părere mai optimistă ar zice că toată gălăgia asta a noastră – de a cere discuții, de a face solicitări de clasare a teritoriului, gardului și porților Stadionului ca monumente istorice, de a anima dezbateri (în condițiile unui blocaj mediatic total – nici o televiziune nu a avut curajul să organizeze o discuție despre Stadion), de a vorbi despre mediu și valoarea istorică și culturală a terenului – a avut ceva impact prin faptul că ambasada a cedat totuși o bucată de teren pentru amenajarea unui parc, a promis că va păstra porțile de intrare…O fi și astea niște mici victorii ce merită apreciate (deși, nu e exclus ca aceste promisiuni să se evaporeze în procesul de construcție)…

Dar negocierile și discuțiile între un guvern pretins democratic (Moldova) cu cea mai ”puternică și mai democratică țară din lume” (SUA) pe de o parte, și cetățenii moldoveni, pe de altă parte, nu ar fi trebuit să amintească de înțelegeri șmechere între coțcari, cu luminile stinse și lucrurile spuse în șoaptă ca să nu audă cetățenii”, este declarația activistului.

Proiectul acordului va fi examinat și aprobat în cadrul ședinței de azi a Guvernului.

Total
0
Shares
Total
0
Share