Versiunea modernizată a aplicației de compensare vamală TIR-EPD (TIR – Pre-Declarație electronică) este pe deplin funcțională în cadrul software-ului ASYCUDA World Service al Serviciului Vamal al Republicii Moldova și este deja utilizat de transportatorii, scrie Mold-street.
Aplicația funcționează pe deplin începând cu 18 martie 2019 și a prelucrat până în prezent 230 de declarații depuse online de transportatorii TIR Card, conform datelor transmise la un eveniment comun dedicat funcționalității complete a TIR-EPD de către Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA) și Programul de reformă structurală al USAID Moldova – care a sprijinit proiectul.
Inspectorul vamal Vitalie Ceban, care a informat beneficiarii și vameșii despre cerere, a declarat că va reduce timpul de vămuire cu 10-15 minute. Anul trecut, de exemplu, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a eliberat 71.578 carduri TIR pentru transportatorii care doresc să fie autorizați de autoritatea vamală – ceea ce are un impact economic semnificativ, a subliniat el.
Administratorul AITA, Dumitru Albulesa, a declarat că cererea TIR-EPD era disponibilă în 27 de limbi și funcționa în 38 de țări. Aceasta respectă cerințele specifice de siguranță ale Uniunii Europene pentru fiecare stat membru și zona sa geografică se extinde. „TIR-EPD este un serviciu gratuit și nu necesită serviciile brokerilor vamali. Numai TIR-EPD garantează confidențialitatea completă a informațiilor legate de transport, iar datele sunt trimise simultan tuturor serviciilor vamale de-a lungul itinerariului”, a explicat dl.
Potrivit directorului Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Vitalie Vrabie, noua cerere va ajuta atât transportatorii, cât și inspectorii vamali. Informațiile de pe cardul TIR se deplasează la oficiile vamale în mod electronic și funcționarii vamali o văd pe ecranele lor de computer; acum nu trebuie să umple manual șabloanele de documente.
„Este evident că pentru transportatorii internaționali acest lucru înseamnă mult mai puțin timp de așteptare și economisește atât timp cât și resurse”, a spus șeful vamal, adăugând că timpul de lucru al hârtiei vamale a scăzut cu 10-15 minute, ceea ce, la rândul său, reduce timpul petrecut de transportatori o stație vamală cu 50%.
Vrabie a revizuit o serie de alte proiecte pe care Programul de reformă structurală al USAID Moldova – precum și alți donatori – ar sprijini în viitor pentru a simplifica procedurile vamale. El a atras atenția asupra modernizării mai multor puncte de trecere a frontierei și asupra dezvoltării unui portal de informații comerciale.