Vinificatorii din Republica Moldova au acum posibilitatea de a monitoriza, în timp real, nivelul și calitatea practicilor de agricultură regenerativă aplicate în cultivarea viței-de-vie, datorită platformei digitale Re Wine.
Această soluție inovatoare a fost dezvoltată cu sprijinul Fondului Ceh pentru Inovații și implementată de PNUD, cu finanțare din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.
Agricultura regenerativă joacă un rol crucial, sprijinind biodiversitatea solului, îmbunătățind retenția apei și reducând eroziunea. Aceste practici contribuie și la captarea carbonului, promovând o producție mai sustenabilă. Totodată, industria vinicolă din Moldova, ce contribuie cu aproximativ 20 la sută la PIB și susține 10 la sută din populație, beneficiază astfel de pe urma unor practici agricole mai durabile.
Potrivit UNDP, platforma Re Wine furnizează date relevante despre captarea carbonului, condițiile meteorologice și starea vegetației, oferind producătorilor informații esențiale pentru a-și adapta practicile în fața schimbărilor climatice. Micii producători, pot folosi platforma pentru a monitoriza și afișa aceste date, subliniindu-și angajamentul pentru producția bio și marketingul sustenabil.
De asemenea, programele de compensare a carbonului permit fermierilor să-și recupereze investițiile în practicile regenerative, transformând agricultura într-un sector mai profitabil și prietenos cu mediul.