Vizita din Turcia și „DESFUNDAREA BUTOIULUI cu varză murată” printre realizările Premierului Republicii Moldova în săptămâna Revelionului

Premierul Ion Chicu, a publicat pe facebook al 7-lea raport săptămânal de activitate:

1. Agenda externă.
(I) Am întreprins o vizită la Ankara, Turcia. M-am întâlnit cu Vice-președintele Turciei, Dl Fuat Oktay, cu care am discutat despre aprofundarea relațiilor economice ale statelor noastre. Deși comerțul bilateral între statele noastre a crescut în primele 9 luni ale anului 2019 cu circa 40%, potențialul de creștere este unul enorm, Am desfășurat prima ședință a Comisiei de cooperare strategică dintre Republica Moldova și Republica Turcia. Această Comisie este condusă din partea Turciei de Președintele țării, iar din partea RM de către premier. În cadrul ședinței au fost discutate mai multe subiecte, ce țin de extinderea relațiilor bilaterale între state, în special în domeniul economic. Anume desfășurarea ședinței acestei Comisii a fost raționamentul participării mele în cadrul vizitei oficiale a Președintelui țării. Restul – doar speculații. În cadrul vizitei au fost semnate și 4 acorduri bilaterale de o importanță majoră, inclusiv despre recunoașterea reciprocă a permiselor auto.

(II) Am avut o întrevedere cu Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Dl Peter Michalko. L-am informat pe înaltul diplomat despre acțiunile întreprinse de guvern pe filiera integrării europene, îndeplinirii condiționalităților pentru Asistență Macro Financiară, dar în mod special – despre remiterea în adresa Consiliului Europei a pachetului de documente, ce vizează reforma justiției.

(III) Am avut și o discuție telefonică cu Ambasadorul SUA la Chișinău, Dl Derek Hogan, pe care deasemenea l-am informat despre progresul pe dimensiunea reformei justiției, cât și despre alte aspecte relevante, privind activitatea guvernului

(IV) M-am întâlnit cu Ambasadorul Franței, Dl Pascal Le Deunff și un grup de investitori francezi.

2. În ultima zi a anului 2019, am convocat conducerea Poliției Economice pentru a discuta despre cazurile de prepasiune asupra oamenilor de afaceri. Prin dispoziția mea a fost instituit grupul de lucru responsabil de elaborarea Conceptului reorganizării acestei structuri, cu scoaterea ei completă din cadrul MAI. Reorganizarea respectivă va fi efectuată pe parcursului lunilor ce urmează.

3. Anul bugetar 2019 a fost finalizat în limitele parametrilor planificați încâ la început de an. Veniturile Bugetului Public Național în 2019 le-au depășit pe cele din 2018, cu peste 5,2 miliarde lei. Aportul majoritar la această creștere aparține impozitelor și taxelor colectate de Fisc și Vamă. Cel al asistenței externe este deasemenea foarte important, în jur de 1,3 miliarde lei. Aici menționez, că absolut toată asistență financiară primită în 2019 de la UE a venit ca urmare a îndeplinirii de către Republica Moldova a condiționalităților respective….în anii trecuți. Nici una din condiționalitățile/reformele pentru care RM a primit bani de la UE în acest an NU a fost îndeplinită în 2019 și, deci, nu este meritul guvernelor care au gestionat lucrurile în acest an. Acelor după Iunie, în mod special. Restanțe la plăți nu avem, iar toate plățile bugetare, inclusiv pensii și salarii pentru început de ianuarie sunt deja finanțate.

4. Miercuri, de 1 Ianuarie, gaz a fost. Totul conform planului. Spre bucuria măcar a 90% de populație. Respectiv, am fost acasă când au venit semănători. Am “desfundat” și butoiul cu varză murată. E bună 

5. Joi, ședință privind organizarea Reuniunii cu toți primarii din țară, pe 22 Ianuarie la Chișinău. Subiectele principale, care vor fi pe agenda Reuniunii – reparația drumurilor, dezvoltarea infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, iluminatul stradal, salarizarea APL, dar și alte materii de interes sporit. În afară de aceasta, am planificat vizitele mele în teritoriu pentru luna Ianuarie, precum urmează: 16 Ianuarie – Ungheni și Fălești, 23 Ianuarie – Giurgiulești și Comrat, 30 Ianuarie – Sângerei și Bălți.

6. Ședință importantă privind reabilitarea infrastructurii de monitorizare video a traficului rutier. Vom construi un sistem modern, inclusiv pe principiul “safe city”, pentru a constata, penaliza și disciplina participanții la traficul rutier. Totul se va face exclusiv de către stat, fără implicarea privaților ca în trecut. Statul nostru este în stare să asigure gestionarea lucrurilor în țară, inclusiv pe dimensiunea respectivă.

7. Dezastru la capitolul examene pentru obținerea permiselor auto. Corupție în proporții industriale. Sute de sesizări din partea oamenilor, care sunt realmente terorizați de sistem. Șeful departamentului respectiv din ASP – demisie. Indivizii, care blocau intenționat sistemul informațional pentru programare la examen – identificați. Pe această cale vreau să aduc mulțumiri noului Director ASP, Dna Tatiana Cunețchi, pentru curajul și determinarea cu care a început să facă ordine în această instituție publică!

8. Ședință privind managementul deșeurilor solide – problemă extrem de importantă, or țara se îneacă în gunoi. Vom începe implementarea rapidă a proiectului finanțat de BEI. Mai întâi vom pilota conceptul nou în centrul țării (Ungheni, Călărași), iar apoi îl vom extinde în toată țara.

9. Vineri am petrecut prima ședință a guvernului în acest an. Pe lângă Hotărârile de guvern adoptate, am pus sarcini instituțiilor statului pe mai multe subiecte de rezonanță majoră, inclusiv rezilierea Contractului de concesiune a AIC, transparentizarea activității guvernului, monitorizarea finalității cazurilor de combatere a corupției, etc.

10. Am finalizat procesul de elaborare/ ajustare a pachetului de documente ce vizează Reforma Justiției. Astfel, în strictă conformitate cu graficul agreat cu Secretarul General al Consilozului Europei în cadrul vizitei mele la Strasbourg, săptămâna aceasta am remis la CoE proiectul Strategiei de reformare a justiției, proiectul Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei, dar și proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor. În consecință, pe 20 Ianuarie la Chișinău va veni un grup de experți ai Consiliului Europei pentru a ne asista în definitivarea acestor documente. Ne dorim să reușim aprobarea în Parlament și implementarea acestei reforme cruciale pentru țară pe parcursul sesiunii parlamentare iarnă-vară.

Important: Comisia, care va organiza, monitoriza și interveni în procesul de evaluare a integrității și profesionalismului judecătorilor va fi formată din 10 persoane, 5 din care – experți străini recomandați de partenerii noștri de dezvoltare, inclusiv UE. Celialți 5 vor fi înaintați de Parlament. Reforma mai prevede și eliminarea implicării politicului în (cel puțin) treburile CSM, prin excluderea ministrului justiției din această structură. Proiectul limitează și imunitatea judecătorilor doar la domeniul de responsabilitate funcțională.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share