În perioada 13 – 17 ianuarie 2025, delegația Ministerului Finanțelor (MF) și Agenției Achiziții Publice (AAP), condusă de secretara generală adjunctă Ana Luca, a realizat o vizită de lucru la Organizația Centrală de Achiziții din Lituania (CPO LT). Scopul acestei vizite fiind stabilirea unei colaborări strategice și de a pune bazele reformelor necesare pentru centralizarea și digitalizarea achizițiilor publice, în Republica Moldova, se menționează într-un comunicat al MF.
Această inițiativă reprezintă primul pas al unui parteneriat pe termen lung, ce include schimburi de experiență între Republica Moldova și Lituania. Colaborarea are ca obiectiv dezvoltarea competențelor în domeniul achizițiilor publice, fiind realizată în baza Acordului de cooperare pentru consolidarea capacităților administrative și instituționale privind integrarea europeană a Republicii Moldova, semnat în anul 2024.
Pe parcursul vizitei, reprezentanții instituțiilor lituaniene responsabile de domeniul de achiziții publice, cum ar fi Ministerul Economiei și Inovației, Ministerul Mediului, Organizația Națională Centrală de Achiziții Publice din Lituania (CPO LT), Oficiul Național de Achiziții Publice, au prezentat reprezentanților din Republica Moldova bunele practici și instrumentele cu privire la certificarea specialiștilor din domeniu, setarea celor mai bune criterii de selecție a achizițiilor centralizate, dezvoltarea strategiei achizițiilor sustenabile, precum și digitalizarea acestora, întru asigurarea transparenței achizițiilor publice.
Secretara generală adjunctă Ana Luca a exprimat recunoștință pentru oportunitatea valoroasă, de a prelua experiența Lituaniei în domeniul achizițiilor publice. Aceasta a subliniat că, în 2025, Republica Moldova intenționează să elaboreze un cadru normativ dedicat obiectelor de achiziții, ce urmează să fie centralizate, precum și instituțiilor responsabile de implementare a acestuia.
”Alinierea la standardele UE este esențială pentru integrarea Republicii Moldova în piața unică europeană, unde experiența Lituaniei ne oferă un model de bune practici dedicate alinierii la standardele europene. Modernizarea achizițiilor publice va contribui la asigurarea transparenței, reducerea corupției, utilizarea eficientă a banilor publici și atragerea fondurilor străine”, a declarat Luca.