Vlad Filat clarifică situația terenurilor agricole în contextul aderării Republicii Moldova la UE: „Maia Sandu manipulează”

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a prezentat o serie de detalii legate de regulile care guvernează comercializarea terenurilor agricole în Uniunea Europeană, subliniind că acestea fac parte din Politica Agricolă Comună (PAC). El a atras atenția asupra unei probleme pe care o consideră supusă manipulării publice și a acuzat-o pe Maia Sandu de dezinformare în ceea ce privește achiziționarea terenurilor agricole de către străini în cazul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Zilele trecute am prezentat regulile comunitare care reglementează comercializarea terenurilor agricole, care sunt incluse în Politica Agricolă Comună (PAC) din Uniunea Europeană. Având în vedere că manipularea pe acest subiect, care din punctul meu de vedere este unul foarte clar, continuă, iar metodele și instrumentele folosite în această manipulare depășesc limitele bunului simț, am decis să prezint situația în domeniul înstrăinării terenurilor agricole către străini, în țările membre ale Uniunii Europene”, a declarat Vlad Filat.

Filat a explicat că Republica Moldova, în cadrul procesului de negociere cu Uniunea Europeană, poate solicita derogări pentru un termen de tranziție, condiții de rezidență și utilizare a terenurilor, însă interzicerea totală a vânzării terenurilor agricole către cetățeni străini, așa cum susține Maia Sandu, nu este o opțiune realistă.

„Republica Moldova, în urma aderării la Uniunea Europeană, poate obține ca rezultat al procesului de negocieri următoarele derogări: termen de tranziție pentru implementare, condiții de rezidență, condiții de utilizare a terenurilor și altele, dar nici într-un caz nu poate interzice achiziționarea terenurilor agricole către străini, așa cum promite (minte) Maia Sandu”, a subliniat liderul PLDM.

Pentru a sprijini afirmațiile sale, Vlad Filat a detaliat situația actuală din statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește vânzarea terenurilor agricole către cetățeni străini:

– Franța: Cetățenii UE pot cumpăra terenuri agricole, dar statul monitorizează piața prin agenția SAFER, care are dreptul de preempțiune.
– Germania: Cetățenii UE pot achiziționa terenuri fără restricții majore, însă regulile variază de la un land la altul.
– Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg: Nu există restricții pentru cetățenii UE, deși în Olanda există reglementări stricte pentru protecția mediului.
– Danemarca: Cetățenii UE trebuie să aibă rezidență permanentă și să desfășoare activități agricole pe terenurile achiziționate;
– Spania, Portugalia, Grecia: Cetățenii UE pot achiziționa liber terenuri agricole, însă în unele regiuni există reguli locale suplimentare;
– Suedia, Finlanda: Nu există restricții pentru cetățenii UE, dar există reglementări privind utilizarea terenurilor;
– Cehia, Estonia, Letonia, Lituania: Au avut perioade de tranziție pentru achizițiile de terenuri agricole de către cetățeni străini, după care au fost introduse reglementări locale;
– Polonia: A avut o perioadă de tranziție de 12 ani, după care străinii din UE pot achiziționa terenuri cu aprobări speciale.

Vlad Filat a încheiat prezentarea subliniind că manipularea pe acest subiect trebuie să înceteze, deoarece realitățile economice și legale ale Uniunii Europene nu permit interzicerea achiziției de terenuri agricole de către străini.

Total
0
Shares
Total
0
Share