Președintele PLDM, Vlad Filat, a comentat anunțul privind sprijinul de 1,9 miliarde de euro promis Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, afirmând că suma va fi utilizată în mare parte pentru rambursarea datoriilor contractate în perioada 2021–2024.
Filat a făcut trimitere la date din proiectul bugetului pentru 2025, potrivit cărora statul urmează să achite aproape 1,7 miliarde de euro doar pentru dobânzi și rambursări de împrumuturi externe.
Potrivit acestuia, componenta de împrumut din ajutorul UE — 1,5 miliarde euro — este destinată acoperirii acestor obligații financiare, iar granturile, în valoare de 400 milioane euro, ar fi insuficiente pentru a susține proiecte de dezvoltare vizibile.
Filat atrage atenția și asupra nivelului redus al investițiilor publice planificate pentru 2025. Conform declarației sale, acestea ar fi cele mai mici din ultimii 14 ani, coborând la 2,6 miliarde lei, cu 36% mai puțin decât în 2023. Totodată, ponderea investițiilor capitale în PIB ar urma să scadă la 0,75%, sub nivelul anilor 2015–2020.
El consideră că, deși oficial există sprijin politic din partea partenerilor externi, în practică Republica Moldova traversează o perioadă de izolare investițională, iar bugetul propus pentru 2025 ar avea cel mai mic potențial de dezvoltare din ultimii 11 ani.
Declarația integrală a lui Vlad Filat, președintele PLDM:
Guvernarea PAS – Când prostia bate miliardele
Se apropie alegerile parlamentare și începe, ca de obicei, marea abureală marca PAS. Cei de la guvernare au descoperit din nou cheia magică: promisiuni, optimism de campanie iar mai nou, un titlu de poveste – „1,9 miliarde de euro de la UE!”. De azi înainte, toate problemele se vor rezolva simplu, cu bani europeni, mult PR și multă amnezie colectivă.
Doar că viața bate filmul. Și nu oricum, ci cu date oficiale, publicate chiar de Ministerul Finanțelor. Conform proiectului bugetului pentru 2025, în următorii trei ani Republica Moldova trebuie să achite aproape 1,7 miliarde de euro doar pentru plata dobânzilor și rambursarea împrumuturilor externe luate în perioada 2021-2024.
Așadar, ajutorul de 1,9 miliarde de euro de la UE(1,5 mlrd – credit, 400 mln – grant) nu este decât o perdea de fum. Ce-a mai mare parte din acești bani sunt acordați cu generozitate doar ca să acopere un fapt stânjenitor – incapacitatea guvernării PAS de a întoarce datoriile pe care tot ea le-a acumulat. La modul practic UE vine cu bani… ca să stingă focul aprins de PAS în propria țară. Suma nici măcar nu acoperă integral obligațiile financiare ale Moldovei pentru perioada imediat următoare. Iar ce mai rămâne din granturi, devine invizibil în hățișul cheltuielilor.
Dar să vorbim și despre viitor. Anul 2025 va fi cu cele mai puține investiții publice din ultimii 14 ani. Doar 2,6 miliarde lei, cu 36% mai puțin decât în 2023, iar investițiile capitale coboară la 0,75% din PIB, sub nivelul din perioada 2015-2020, când Moldova era izolată internațional. Paradoxul este că declarativ avem cea mai mare susținere politică din partea Occidentului, factologic însă suntem într-o izolare investițională mai gravă decât în „epoca întunecată” a izolării diplomatice.
Asta înseamnă că incompetența guvernării PAS anulează orice avantaj extern. Am avut oportunități istorice care din păcate au fost ratate. Ani la rând am avut bugete doar de supraviețuire, dar cel din 2025 este bugetul cu cel mai mic potențial de dezvoltare din ultimii 11 ani. Și asta în plină „integrare europeană accelerată”.
De asemenea, investițiile capitale în 2025 vor fi de 3 ori mai mici decât în 2014. La acest subiect voi reveni cu o analiză amplă.
Concluzia este simplă și se impune de la sine: Nu are UE atâția bani, câtă prostie are guvernarea PAS.