Vlad Filat face o aluzie la “globul de cristal” al Maiei Sandu: Moldova înregistrează cel mai scăzut nivel de libertate economică din Europa

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a comentat recent publicarea Indexului Libertății Economice realizat de Heritage Foundation, subliniind faptul că Republica Moldova se află la cel mai jos nivel din Europa în ceea ce privește libertatea economică. Aceasta este o realitate dură pentru țară, în contrast cu imaginile optimiste din “globul de cristal al Maiei Sandu”, a declarat Filat.

”În continuarea Avizelor Comisiei de la Veneția, Rapoartelor Freedom House, GRECO, au venit și datele Indexului anual al Libertății Economice, realizat de Heritage Foundation.
Realitatea din Republica Moldova, dar nu din globul de cristal al Maiei Sandu”, este declarația fostului premier al Republicii Moldova.

Indexul anual al Libertății Economice analizează nivelul de libertate economică din fiecare țară, luând în considerare factori precum drepturile de proprietate, sarcinile fiscale și libertatea muncii. Scorurile sunt evaluate pe o scară de la 0 la 100, cu economiile libere fiind catalogate cu scoruri de 80+ și economiile reprimate cu scoruri între 0 și 49,9.

Potrivit acestui index, Republica Moldova a înregistrat un scor de 58,5, plasându-se în aceeași categorie cu Rusia (53,8) și Belarus (51), ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel din Europa. În schimb, țări precum Elveția și Irlanda au obținut scoruri maxime, de 83,8 și, respectiv, 82.

Această poziționare a Republicii Moldova în clasamentul libertății economice reprezintă o provocare majoră pentru țară și indică nevoia de reforme și îmbunătățiri semnificative în domeniul economic. De asemenea, acest lucru subliniază faptul că situația în țări precum Sudan, Zimbabwe, Venezuela, Iran și Coreea de Nord este și mai precară în ceea ce privește libertatea economică.

Total
0
Shares
Total
0
Share